Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartister: Jobblinjen en myt?

”Det ska löna sig att arbeta” var en högerslogan som användes flitigt förr i tiden.

Nu är det ”jobblinjen” som gäller.

Är man arbetssökande och ungdom får man en arbetsförmedlare. Arbetsförmedlarens huvuduppgift tycks vara att se till att den arbetssökande får en ”coach” tilldelad.

Vad dessa coacher skall göra har vi inte riktigt förstått. Det tycks som om dessa coacher har till uppgift att upprepa ”mantran” i stil med, ”sök jobb, skriv ett cv, sök jobb ” och så vidare.

Vi sympatiserar inte med Mogens Glistrup, men hans idé om att ersätta försvaret med inspelade meddelanden tycker vi skulle kunna tillämpas i det här fallet.

De ”jobbsatsningar” som sker i kommunens regi vänder sig till dem som inte har slutbetyg från gymnasiet, och det är väl bra. Men gruppen som kämpade sig igenom gymnasiet med slutbetyg verkar ha glömts bort. Vi menar då de som klarade av gymnasiet men inte har betyg som räcker till för att komma in på högskolor eller universitet.

Denna grupp är hänvisad till att få ”ungdomsgarantistöd” och passiviseras i en hopplös tillvaro. Hopplösheten späds på, då möjligheten till ”tillfälliga” jobb innebär en karens på 90 dagar, vilket betyder att de inte kan ta jobb med mindre än att de får en lön överstigande ersättningen för dessa 90 dagar.

I vår värld så borde det vara möjligt att kunna ta tillfälliga arbeten utan att behöva kvalificera om sig. Detta är för oss en riktig ”jobblinje”. Vad tror Alliansen att en ung person i ovanstående situation får för syn på svartjobb?

Borde inte stödet koncentreras till att försöka finna ut framtida vägar till jobb eller utbildning för alla i stället för att passivisera ungdomarna?

Per Lithammer (V)

Västerås

Hans Jansson (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel