Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var elfte som får hjärt-lungräddning överlever

Var elfte västmanlänning, nästan 9 procent, av de som drabbats av plötsligt hjärtstopp och fått hjärt-lungräddning överlever.

En bidragande orsak är troligtvis att andelen som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen har ökat.

Förra året fick 68 procent av dem som drabbats av plötsligt hjärtstopp hjärt-lungräddning innan ambulansen kom, jämfört med bara 40 procent 1992. Det visar nya uppgifter från det nationella registret för hjärtstopp, som Hjärt-Lungfonden presenterar i Hjärtrapporten 2011.

– Vi ser ett samband mellan att fler får snabb hjälp och att fler överlever. För den som tvekar att ingripa är mitt bestämda råd att försöka och göra så gott man kan. Det värsta man kan göra är att inte göra något alls, säger Leif Svensson, professor i kardiologi vid Södersjukhuset i Stockholm.

Varje år drabbas 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp, men bara 400 av dem överlever. Hjärt-Lungfondens mål är att på tio års sikt rädda 1 200 liv varje år.

vlt.se