Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var femte drogtestad - oskyldig

Var femte person som polisen drogtestar har inga spår av narkotika i kroppen. Trots det är polisen nöjd med siffran.

- Det är polisen på plats som avgör om de tycker att personen ser narkotikapåverkad ut. Är personen berusad och det är en mörk krog kan det vara svårt. Jag tycker det är en acceptabel siffra, säger Ulf Ellefors, tf chef för narkotikaroteln på Västmanlandspolisen.

2009 skickade Västmanlandspolisen 1233 prover till rättsmedicinalverket med urinprover på personer som misstänktes för ringa narkotikabrott. Av dem kom 229 tillbaka med negativt svar.

Ett prov kostar, enligt polisen, mellan 500 och 2000 kronor. Det betyder att 114 500 till 458 000 kronor har lagts på att genomföra negativa narkotikaprov. Ringa narkotikabrott ger oftast böter men har sex månaders fängelse i straffskalan.

- Jag tycker det är bra att prioritera det trots att brottet kanske kan ses som ringa. Men vi gör det för att hålla koll på de nya missbrukarna och sen brukar narkotikabrott leda till andra brott, säger Ellefors.

För att ta in någon för urinprov ska en polis misstänka att personen är drogpåverkad. Det vanligaste är att polisen ser tecken i personens beteende, men det finns även andra saker som spelar in.

- Det kan till exempel vara att man umgås med folk som vi vet missbrukar, säger Ulf Ellefors.

Och trots att ett tvingande urinprov kan ses som väldigt integritetskränkande, om man vägrar tas et blodprov, tycker inte Ulf Ellefors att det skulle vara bra om de hade 100 procent positiva provsvar.

- Ända sättet att få det skulle vara om vi bara tog in folk som vi vet missbrukar varje dag.

En anledning att flera prov är negativa är också att ungdomarna vet vilka droger som inte är olagliga än, de ger ett negativt resultat fast personen kan vara påverkad.