Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var femte pojke i nian är överviktig eller fet

Var femte pojke i årskurs nio är överviktig eller fet. ”Det är inte så konstigt. Det är fler och fler som äter snabbmat” säger 15-årige Marcus Sjöblom.

Niorna Daniel Mushitu, Edvin Beccau och Marcus Sjöblom på Viksängsskolan märker av att ungdomar rör sig mindre och äter mer skräpmat.

– Du ser inte längre lika många som är ute och spelar fotboll eller hockey hemma på gården. Nu sitter man på Skype i stället, säger Edvin Beccau och rättar till mössan.

– Det finns Ipads och smartphones överallt, alla har möjlighet att spela när som helst. Det är lätt att bli sittande i flera timmar och då blir det inte några aktiviteter utomhus, lägger Marcus Sjöblom till.

Det talas om att övervikt och fetma bland barn är en ny folksjukdom. Allt mer tid ägnas åt datorer, läsplattor och telefoner och allt mindre tid åt lek och rörelse. Högt intag av socker och stora portioner spelar också in. Värst ut råkar de med sämre genetiska förutsättningar.

Drygt 20 procent av pojkarna på högstadiet i Västmanland är överviktiga eller feta. I årskurs 2 på gymnasiet är det ännu värre. Där är var fjärde pojke överviktig eller fet. Det är nästan dubbelt så vanligt bland pojkar som bland flickor i samma ålder.

Orsaken till de stora skillnaderna mellan könen vet epidemiologen vid Västerås sjukhus, Fredrik Söderqvist, inte säkert. Liknande siffror ses även i andra län.

– Sannolikt är det kopplat både till biologiska och sociala faktorer och levnadsvanor. Vi ser att killar generellt äter mer än tjejer, vilket de ska göra, men att motionsvanorna inte skiljer sig tydligt åt. Stoppar man dagligen i sig lite för mycket så kommer man förr eller senare att dra på sig vikt, säger Fredrik Söderqvist.

Han anser att ytterligare en förklaring kan ha med sociala ideal att göra, som kroppsvikt och utseende. De kan ha ett större genomslag i tjejers vardag än i pojkars.

– Men det är mina spekulationer, betonar han.

Mellan 2004 och 2012 ökande andelen feta och överviktiga pojkar stadigt i länet. Först förra året bröts trenden. Bland flickorna har utvecklingen legat still under samma period.

– Vi kan också se att i jämförelse med Västerås är andelen pojkar med övervikt och fetma större i länets övriga kommuner, säger Fredrik Söderqvist.

På Viksängsskolan är det numera läskförbud, vilket Daniel Mushitu, Edvin Beccau och Marcus Sjöblom tycker är bra.

– Vi är ju en idrottsskola och borde vara en förebild. Jag tycker att skolan gör mycket för att förhindra övervikt hos ungdomar, säger Daniel Mushitu.

Alla tre håller även med om att föräldrarna spelar stor roll för barnens hälsa.

– Föräldrar har ett stort ansvar och kan påverka hur man ska äta. Det är ju de som lagar maten och inte vi, säger Edvin Beccau.

Läs också: ”Viktigt att få in yngre barn tidigt”