Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var låg barnrikehuset på Haga?

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

Var låg barnrikehuset på Haga/Sandgärdet? Hagabon Ewa Strömberg är konfunderad och vill ha ledtrådar.

Ewa Strömberg bor i sitt föräldrahem på Sandgärdsgatan. Huset byggdes 1939. Hon blev fascinerad av bildspelet av tidiga flygbilder över Haga och Sandgärdet som du hittar här.

Det är speciellt en bild som sätter myror i huvudet på Ewa, bilden föreställer ett barnrikehus.

Hon kan inte få till var huset låg och skulle gärna vilja veta när det revs.

På sajten industristaden.se går det att läsa att riksdagen 1935 beslutade om ”åtgärder för att åstadkommande av ändamålsenliga bostäder åt barnrika familjer med svag ekonomi”.

En kommitté föreslog 1936 att kommunen skulle ställa tomtmark kostnadsfritt till förfogande. En stiftelse skulle bygga lägenheter för barnrika familjer.

De första lägenheterna, för familjer ”med tillsammans 82 subventionsberättigade barn”, låg på Arosvägen, Bomansgatan och Hyvlaregatan, samt ett hus på Sandgärdet.

Alla hus är idag rivna och ersatta med nya byggnader.

Men, tillbaks till Ewas fråga. Var låg barnrikehuset på Sandgärdet/Haga? Vet du?

Fakta om gatunamnen kan jag bjuda på ur Gösta Gustavssons bok Gatunamnens historia i Västerås:

Haga parkgata, Haga 1944. Gatunamnet har anknutits till stadsdelens namn samt till den angränsande skogbevuxna parken Furuparken.

Hagagatan, Haga 1919. Gatunamnet har funnits tidigare och bibehålls detta år. Det har anknutits till stadsdelen som fått sitt namn efter lägenheterna Haga 1–33 med flera.

Urhagsgatan, Haga 1919. Gatunamnet efter gammal hagmark, benämnd Urhagen.

Skälängsgatan, Sandgärdet 1919. Gatunamnet efter det äldre namn på jord, Skälängsjorden, över vilken gatan går fram. 1688 benämnes jorden Skiälingsjorden och i 1819 års lantmäterihandlingar Skäl-ängen. 1854 års karta redovisar Skälängen. Man antager, att namnet kommer av själ och att alltså någon skänkt ängen till kyrkan för sin själs frälsning.

Profilgatan, Sandgärdet 1938. Sannolikt är det gruppnamn med anknytning till verksamhet vid dåvarande Svenska Metallverken.

Tenngatan, Sandgärdet 1938. Gruppnamn, Svenska Metallverken och dess produkter.

Malmabergsgatan, Malmaberg, Ängsgärdet 1919. Gatunamnet efter stadsdelen, som vuxit upp på det gamla landeriet Malmaberg. Malmaberg finns redovisar på 1854 års karta.

Runt Ewas föräldrahem är det ändå mycket som är sig likt från bilderna, även om E 18 förstås har kommit till.

– Det är så himla kul med gamla bilder. Det är lite nostalgi att se sitt område på flygfoton.

Här har det redan kommit in några svar!