Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var öppna med alla fakta kring batterifabriken

Litium som används i batterier är lättast av alla metaller. Litium är en silvervit metall som liknar natrium och kalium och liksom dessa reagerar kraftigt med vatten, dock inte så kraftigt som natrium och kalium. Litium oxiderar lätt i luft och kräver därför speciell behandling. Det kan förvaras i syrefria vätskor, till exempel fotogen. Metallen litium har den högsta specifika värmekapaciteten av alla fasta ämnen, vilket innebär att det går åt mycket energi för att värma upp den, samt att den också avger mycket värme när den kyls av.

Mina kommentarer, med bakgrund av planerna på en batterifabrik i Västerås: Att utvinna litium ur olika sorters berggrund är som alla nog förstår komplicerat. Metoderna och säkerhetsåtgärderna vid denna process hoppas jag redan är kända – både vid brytningsprocessen och förvaringen därefter. Allt annat vore mycket olyckligt med tanke på miljön och människors hälsa.

Som framgår ovan skall metallen förvaras i lämpliga vätskor. Därefter måste transporten ske i syrefria kärl till fabriken för tillverkning-förädling. Metallen måste då skyddas från påverkan av syre.

Som de flesta nog förstår så kan transporterna bli ett allvarligt problem.Nuvarande nämnda processer sker i relativt liten skala jämfört med vad som komma skall. Det blir en enorm ökning av metallens användning.

Jag vill med ovanstående redogörelse påpeka vikten av att alla tänkbara frågor blir kommenterade och redovisade för allmänheten. Det finns mycket mer att säga! Anlita experter.

Media har säkert stora möjligheter att redovisa projekten mer detaljerat än vad som skett hittills. Hoppas att media känner sitt ansvar! Det viktiga är inte hur många jobb som skapas – utan miljön och människors hälsa.

Sven Olof Blomster

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare