Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var sjunde cigarett som röks i Västerås är obeskattad

Var sjunde cigarett som röks i Västerås har köpts utan att skatt betalats i Sverige för dem. Och många av de oskattade cigaretterna har kommit till Sverige illegalt.

Annons

Det visar en undersökning som Tobaksleverantörsföreningen och undersökningsföretaget KPMG tagit fram. Västerås ligger kring genomsnittet för de 29 svenska städer som ingick i undersökningen.

I snitt är var sjunde cigarett som röks i Sverige obeskattad och det tjänar ingen laglig medborgare på. Staten får inte in de skattepengar som behövs för att motverka rökningens farliga effekter samtidigt som den illegala tobaksmarknaden ger inkomster för kriminella ligor.

Undersökningen har skett på ett intressant sätt; ett urval om 10 000 tomma cigarettpaket har samlats in i 29 städer i Sverige. De sorteras och skickas på kriminalteknisk analys för att utröna om de sålts skattade eller obeskattade, i vilka länder de sålts och hur distributionskedjan gått.

Kemiska analyser görs också för att spåra de olagliga paketens ursprung.

I snitt är det alltså 13 cigaretter av 100 som röks i Sverige som är obeskattade. Av de 13 är 9 införda genom illegal handel, 4 införda genom så kallad resandeinförsel – folk har fyllt resväskor eller bilar med cigarettlimpor (och en och annan resenär plockar hem en limpa fullt lagligt men obeskattat från en Finlandsfärja till exempel).

Eftersom Sverige är ett högkostnadsland för cigaretter finns det en marknad för illegal handel från länder i Europa som har väsentligt lägre cigarettpriser.

Svenska staten och dess sjukvård, skolor och äldreboenden går miste om en miljard kronor årligen i utebliven skatteinäkt framhåller Cecilia Torelm Tornberg, kanslichef vid Svenska Tobaksleverantörsföreningen i en kommentar:

– Trots att den organiserade brottsligheten riskerar att räkna hem vinster på uppemot 800 miljoner kr per år, pengar som kan gå till att finansiera annan grov brottslighet, tycks arbetet mot den illegala tobaken vara lågprioriterat och oorganiserat, säger hon och anser att rättsvårdande myndigheter saknar en strategi mot "de kriminella gängens kassako".

Det som undersökningen visar är att städer som har hamn och som på ett eller annat sätt har trafik eller kontaktvägar österut – i Baltikum är cigaretter mycket billiga – har många obeskattade cigaretter.

– I vissa städer är myndigheter och kommuner bättre på att kontrollera tobaksförsäljningen än i andra städer, säger Cecilia Torelm Tornberg. Hon kan inte uttala sig speciellt om situationen i Västerås, annat än att staden har hamn och ligger vid en Europaväg och därför kan det finnas smugglingsvägar som man inte känner till.

Det handlar mycket om folks attityder också, framhåller Cecilia Torelm Tornberg. Att man enbart gynnar den organiserade brottsligheten och inte statskassan, skattebetalarna och välfärden är inte väsentligt. Viktigare är att betala bara några tior för ett paket:

– Det anses okej att göra en "bra affär", att köpa billiga cigaretter.