Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var tionde ung utan jobb

Arbetslösheten bland unga i Västerås minskar men fortfarande är cirka 1438 utan jobb.

- Mycket finns kvar att göra, säger Göran Thunberg, arbetsmarknadsstrateg.

Han presenterade aktuella siffror vid utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens senaste sammanträde.

Mer än var tionde västeråsare i åldern 18–24 år saknar ett arbete. 500 av dem var öppet arbetslösa i april medan 938 deltog i något program. 131 av dem räknas som långtidsarbetslösa.

– Det finns många behov att jobba med, säger Göran Thunberg och tillägger att det också finns pengar för att avhjälpa ungdomsarbets-lösheten.

Västerås stad har satsat 36 miljoner kronor på jobb, praktik, coachning med mera för de unga. Av de 830 som varit inskrivna på Ama arbetsmarknad under januari–mars kunde 80 procent helt eller delvis minska sitt behov av försörjningsstöd (förr kallat socialbidrag.) Det sparar in cirka 1,6 miljoner kronor åt kommunen.

Snart slutar cirka 2100 ungdomar gymnasiet. Cirka 300 av dem får inget slut-betyg. För dem finns chansen att söka till Allegro.

– Man får hjälp med att skapa en handlingsplan och man tjänar 5000 kronor. Resultaten har varit otroligt bra hittills, påpekar han.

De senaste månaderna har många nya jobb tillkommit, med en topp i mars. Då fick 238 18–24-åringar arbete, i april har 208 fått jobb.

Ett känt problem är att de arbetssökande inte har den kompetens som företagen frågar efter.

Positivt i sammanhanget är att 5723 18–24-åringar i Västerås har ett jobb. 2305 studerar på högskola.

Jobbgaranti för ungdomar

Den som är under 25 år och har varit arbetslös och inskriven på arbetsförmedlingen i tre månader kan bland annat få hjälp och stöd med att söka jobb, få coachning och praktik samt studie- och yrkesvägledning.

Den som uppfyller villkoren för ersättning från a-kassan får aktivitetsstöd.