Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varannan nybliven mamma är nedstämd

Hälften av alla nyblivna föräldrar känner sig nedstämda efter förlossningen. Tredjedagarsgråt, som det kallas, är dock ofarligt och går oftast över av sig självt.

Att känna sig nedstämd efter förlossningen kallas för baby blues eller tredjedagsgråt. Det kan vara svårt att prata om eller ens erkänna för sig själv. Ungefär varannan nybliven mamma känner baby bluesunder de första dagarna efter förlossningen, en känslighet som i de allra flesta fall går över, men som ibland kan övergå i en depression. Antonia Reuter, är psykolog och har skrivit boken ”Nedstämdhet i samband med förlossning: om baby blues och depression under spädbarnstiden”. Hon berättar att bluesen oftast beror på att kroppen utsatts för stora påfrestningar i samband med graviditeten och förlossningen.

- Många månaders graviditet och en förlossning kan i vissa fall liknas vid ett maratonlopp. Dessutom har man stora hormonella förändringar i kroppen som påverkar, säger Antonia Reuter.

Många berättar att de känner sig labila och har nära till att bli ledsen och inte känner igen sig själv som person. Många får också sömnsvårigheter och känner sig irriterade.

På familjesajten Familjeliv.se diskuteras baby blues och förlossningsdepressioner. En nybliven mamma berättar att hon känner sig ledsen och kan gråta i timmar.

- Jag hade en jobbig graviditet därför borde jag ju bara vara glad att den är över. Men jag saknar min mage och alla förväntningar så enormt mycket att jag blir ledsen, berättar hon.

En annan mamma tycker att det är jobbigt när sonen gråter.

- Vår fina son är nio dagar gammalt och allt jag gör är att sitta i soffan ammar, ammar och ammar... Jag får nästan panik när han gråter. Jag vill bara lindra skrikandet och att han ska ha det bra jämt och aldrig skrika, berättar en annan nybliven mamma.

Antonia Reuter beskriver nedstämdheten som psykisk förkylning som går över. Det är naturligt och drabbar många. Men går den inte över efter två veckor tycker hon att man ska söka hjälp.

- Man måste försöka sänka förväntningarna. Livet ser annorlunda ut när man fått barn. Att känna sig nedstämd efter förlossningen är helt normalt och drabbar ungefär hälften av alla mammor. Som tur är går det ju nästan alltid över efter några dagar, säger Antonia Reuter.