Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vård” av frisk fru gav miljoninkomst

För att vårda sin påstått svårt handikappade hustru kvitterade den 38-årige västeråsaren ut 30 000 kronor varje månad. Netto. Samtidigt arbetade hustrun i den kiosk som maken driver.

Paret från Västerås är den senaste i raden som fastnat i den landsomfattande kontrollen av personer som fått assistansersättning från Försäkringskassan för att ta hand om svårt sjuka anhöriga.

– Försäkringskassan har ju sent omsider kommit på att en del av de som fått ersättningen inte alls är handikappade eller sjuka, säger statsåklagare Bengt Kulin som leder förundersökningen mot den 38-årige mannen och hans jämnåriga hustru.

Under sex år, sedan 2005, har kvinnan uppgivit för Försäkringskassan att hon varit svårt handikappad och periodvis rullstolsburen. Hon har inte kunnat utföra de enklaste sysslor i hemmet och inte ens kunnat sköta sin personliga hygien själv. Försäkringskassan har fastslagit att hon varit berättigad till assistansersättning och maken har utsetts till hennes personlige assistent.

Utbetalningen av pengarna har skett via ett assistansbolag, under de sex åren har makarna bytt assistansbolag flera gånger.

– Försäkringskassan har betalat ut sex miljoner till bolaget. Mannen har fått 30 000 kronor netto varje månad som hennes personlige assistent, säger Bengt Kulin.

Utredningen ska visa hur det kommer sig att assistansbolagen betalat ut så stora pengar till maken.

– Det finns i det här inga andra brottsmisstänkta än paret, just nu, säger Bengt Kulin.

Gripandet av paret är ett led i en riksomfattande polisoperation.

– Det är en landsomfattande kontroll där man undersöker misstänkta fall av fusk, säger Bengt Kulin.

Allt började 2009 med det riksbekanta fallet av ”den förlamade” mannen från Halland som dansade med en Lisebergskanin – se faktaruta här intill.

Polisen har med dold spaning kunnat konstatera att kvinnan rört sig utan problem i kiosken/gatuköket i Västerås som maken driver. Kvinnan har av polisens spanare setts gå omkring obehindrat i Västerås. Civilklädda poliser har handlat i parets kiosk/gatukök där kvinnan kunnat expediera dem utan att visa tecken på rörelsehinder.

Bengt Kulin kommer också, i en kommande rättegång, att kunna lägga fram film- och bildbevis, bland annat film som vist hur hon rört sig i gatuköket/kiosken så att rätten kan bedöma om hon varit rörelsehindrad eller inte.

Bengt Kulin har ännu inte hunnit gå igenom parets självdeklarationer hos Skatteverket:

– Den här utredningen är så ny, det ska jag göra senare.

Paret hämtades under tisdagen till förhör av polis och anhölls efter ett första förhör av åklagare. De sitter fortfarande anhållna medan de förhörs i närvaro av sina advokater. Åklagaren har tid på sig fram till helgen att avgöra om en eller båda ska begäras häktade. Brottsmisstankarna är för både mannen och hustrun grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri.

– Båda nekar till brott, säger Bengt Kulin.