Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vård och omsorg testar rätt till heltid

Kommunen genomför pilotprojektet med önskad tjänstgöringsgrad på sex enheter inom Proaros vård och omsorg.

Enheterna är Norrmalms gruppbostäder, servicehusen Resmilan och Oxbacken, Eriksborgs ålderdomshem/Änglamarkens äldreboende, Lövsångargårdens ålderdomshem och Kortidshem LSS.

Vård och omsorg är tillsammans med barn- och utbildningsförvaltningen den verksamhet i Västerås där flest arbetar deltid.

Ambitionen är att alla som önskar ska erbjudas att jobba heltid. Projektet innebär i praktiken att personalen kan gå upp eller ned i arbetstid.

En kartläggning har visat att om all personal inom vård och omsorg fick jobba så mycket de ville skulle det innebära en utökning med drygt 44 årsarbetare.

Pilotprojektet ska ge praktiska erfarenheter och kunskaper om vilka konsekvenser önskad tjänstgöringsgrad skulle få i Västerås.

– Det handlar om hur vi ska kunna genomföra framtida rekryteringar inom den kommunala sektorn, säger kommunalrådet Staffan Jansson (S).

Per Lithammer (V), t f kommunalråd, säger:

– Det är en fråga om jämställdhet och rättvisa och om rätten att kunna leva på sin lön även inom en historiskt kvinnodominerad bransch.

Testet ska pågå under ett års tid och beräknas kosta 4 miljoner kronor.

En konsekvens kan bli att antalet visstidsanställda vikarier minskar och att den arbetstiden fylls ut med fast anställda.