Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdcentral behöver bli säkrare

Familjeläkarmottagningen på Önsta-Gryta måste förbättra säkerheten för sina anställda.

Det kräver Arbetsmiljöverket efter en inspektion.

Många som arbetar på vårdcentraler utsätts för hot och våld – dels för att de anställda kan möta människor som av olika anledningar är aggressiva, dels för att det förvaras pengar i lokalerna.

Därför inspekterar Arbetsmiljöverket just nu vårdcentraler, både privata och offentliga, för att se till att säkerhetsrutinerna fungerar.

På Önsta-Gryta behövs både förbättrade rutiner, mer utbildning och vissa ändringar i lokalerna – bland annat övervakning av väntrummet och en flyktväg från receptionen.

Anställda på hembesök behöver förses med mobiltelefoner och de som arbetar mycket ensamma behöver personlarm.

Senast den 30 april ska familjeläkarmottagningen, som drivs av Praktikertjänst, svara Arbetsmiljöverket hur säkerheten har förbättrats.

Vårdförbundets ordförande i Västmanland, Jani Stjernström, välkomnar Arbetsmiljöverkets granskningar.

– Jag tror det kan bli ett uppvaknande. Många vårdcentraler lever kvar i en gammal uppfattning om att man inte skulle vara utsatt för hot och våld. Därför saknar man ofta till exempel skalskydd som man snabbt kan låsa in pengarna med.