Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdcentral missade cysta på äggstock

Läkaren trodde att den unga kvinnan hade magkatarr. Men hon visade sig ha cystor på äggstockarna. Nu kritiseras Oxbackens vårdcentral för slarv.

En ung kvinna vände sig till Oxbackens vårdcentral med magsmärtor sommaren 2011. Läkaren bedömde att problemen kunde bero på bristfällig kost eller stress, och kvinnan remitterades till dietist. Men magsmärtorna fortsatte trots ändrad diet. Nästan ett år efter vårdcentrals-besöket åkte kvinnan in akut med svåra magsmärtor.

Då visade det sig att hon hade cystor på äggstockarna. Kvinnan fick operera bort den ena äggstocken och en bit av den andra.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat ärendet, och pekar nu på brister i vårdcentralens bedömning.

”Patientens symptom och buksmärtor borde ha föranlett en noggrann utredning för att följa vetenskap och beprövad erfarenhet”, skriver inspektionen.

Eftersom smärtorna satt lågt i buken borde en gynekologisk undersökning ha genomförts, menar IVO.

Verksamhetschefen för Oxbackens vårdcentral beklagar det inträffade i sitt svar till IVO. Man beklagar också att patienten inte sökte vård igen när symptomen inte försvann.

VLT har sökt Heike Nykvist, verksamhetschef för Oxbackens vårdcentral, utan att lyckas.