Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdförbundet: Därför bjuder vi inte in SD till politikermingel

SD gör skillnad på människor efter nationstillhörighet

Vårdförbundet är partipolitiskt obundet. När vi tar ställning i frågor sker detta utifrån Vårdförbundets grundläggande värderingar som medlemmarna beslutat om i stadgan. Vårdförbundets ställningstagande när det gäller Sverigedemokraterna bygger på att vi är två organisationer med helt olika grundläggande värderingsskillnader och människosyn. Utifrån detta har vi som organisation valt att inte bjuda in Sverigedemokraterna till Regionpolitiker-minglet som Vårdförbundet arrangerar i vår.

Vårdförbundet är en idéburen organisation och väljer vilka debatter och dialoger vi vill föra, med stöd i vårt uppdrag från våra 114 000 medlemmar, som regleras och beslutas i enlighet med vår föreningsdemokrati och tillhörande kongressbeslut. Vårdförbundets förbundsstyrelse tog i januari 2014 ett ställningstagande att inte bjuda in Sverigedemokraterna till samtal inför valet 2014, och att inte delta i arrangemang ordnade av SD. Inför valet 2018 har förbundsstyrelsen förnyat detta beslut.

Av Vårdförbundets stadgar framgår följande: ”Vårdförbundet ansluter sig till FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheterna enligt vilka alla är födda fria och lika i värde och rättigheter”. I stadgarna dras också följande slutsats utifrån de mänskliga rättigheterna. ”Alla ska ha rätt och tillgång till en god och välfungerande hälso- och sjukvård som bygger på lika villkor, vetenskap och beprövad erfarenhet.”

Vår uppfattning är att Sverigedemokraternas grundläggande principer som uttrycks i partiprogrammet gör skillnad på människor utifrån nationstillhörighet.

Vår uppfattning är att Sverigedemokraternas grundläggande principer som uttrycks i partiprogrammet gör skillnad på människor utifrån nationstillhörighet. Sverigedemokraternas grundläggande idéer, om att vilken nation man tillhör är av avgörande betydelse för hur människor ska leva tillsammans kommer också till i uttryck i politiken och hur den kommuniceras.

Yrkesetiken inom våra professioner spelar stor roll för yrkesidentiteten hos Vårdförbundets medlemmar. Det är vanligt att vi möter partier som har andra åsikter i sakfrågor än vi. När det gäller Sverigedemokraterna är det dock de grundläggande värderingar som tydligt skiljer sig åt. Rätten till vård är inte enbart en medborgerlig rättighet utan också en mänsklig rättighet. Rätten till hälsa lämnar ingen utanför.

Rätten till vård är inte enbart en medborgerlig rättighet utan också en mänsklig rättighet.

Jani Stenström

ordförande, Vårdförbundet avdelning Västmanland

Sineva Ribeiro

ordförande, Vårdförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel