Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdförbundet: Det går att ha både höga ingångslöner och en god löneutveckling

Karin Pihls ledare är inledningsvis helt mitt-i-prick i sin argumentation, men mot slutet missar den målet helt när hon påstår att ”man måste välja mellan höga ingångslöner och en god löneutveckling”.

Uppenbarligen anser varken arbetsgivare eller blivande sjuksköterskor att ingångslönen har varit orimliga utifrån den kunskap och kompetens som yrket kräver. Det är därför en helt förkastlig slutsats av Pihl att rekommendera Vårdförbundet att jobba för att lönerna ska vara låga för de blivande sjuksköterskorna så att lönespridning kan ”öka” genom att sänka ingångslönen.

Det är arbetsgivarna som sätter lönen på arbetsplatsen och politiker som sätter löneutrymmet i vården totalt. Pihl riktar ingen kritik mot vare sig politiker eller arbetsgivare för den långvariga undervärderingen av vårdens viktigaste yrkesgrupper.

Vårdköer och vårdplatsbrist beror inte på brist på sängar och rum – de beror på att det saknas barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.

Det som förvånar oss i Vårdförbundet är att så få ser kopplingen mellan bristen och de tuffa villkor som dessa professioner arbetar under? Mot bakgrund av hur arbetsgivarna sköter löneutveckling och arbetsvillkor för de särskilt yrkesskickliga och erfarna i vården så är det inte märkligt att de säger upp sig för något bättre.

Verksamhetens stabilitet och utveckling är helt beroende av erfarna yrkesskickliga kollegor annars ökar belastningen på den personal som är kvar, med sjukskrivningar som följd samtidigt som vårdskadorna för patienterna ökar.

Alla förbundets professioner har minst tre till fem års högskolestudier bakom sig och mot bakgrund av vilken betydelse de har för vården är det rimligt med både en ingångslön och en löneutveckling som motsvarar det ansvar och den kompetens man har.

Jani Stjernström, ordförande Vårdförbundet Västmanland

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet

SVAR DIREKT: Vårdförbundet har helt rätt i att yrket som sjuksköterska är undervärderat – likt många andra yrken i offentlig sektor.

Självklart ligger det i fackets intresse att arbeta både för höga ingångslöner och en god löneutveckling. Men i praktiken måste man välja. Då är det rimligare att gå in på en lägre lön för att sedan se en löneutveckling i takt med att erfarenheten och kompetensen ökar.

Om allt fokus läggs på ingångslöner riskerar lönerna att bli orättvisa. Det är framförallt tydligt i lärarkåren, där många nyutexaminerade kan gå in på en månadslön som är flera tusen kronor högre jämfört med kollegor som arbetat i tio-tjugo år.

En annan faktor som förvärrar sjuksköterskebristen är givetvis arbetsmiljön och de anställdas begränsade möjlighet att styra över sin arbetsdag. Texten handlade dock inte om det.

Karin Pihl

Anmäl text- och faktafel