Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdförbundet: Ta ansvar för kunskapsutvecklingen

Just nu levererar alla som vill bli valda till riksdag, kommuner och landsting många löften om vården och välfärden. Det de lovar får stora konsekvenser för oss inom vårdens professioner. Det de vill genomföra ska vi leverera. Men hur ska vi kunna leva upp till deras löften om de från politiskt håll inte tar ansvar för vårdens kunskapsutveckling?

När man pratar om ”vårdpersonal” så handlar det faktiskt inte bara om antalet händer och fötter. Det handlar om kunskap. Att rätt kunskap ska finnas på rätt plats i rätt tid. Annars är det inte möjligt att uppnå vare sig hög kvalitet, säker vård eller god tillgänglighet.

Rekryteringsläget för flera av vårdens professioner är ytterst problematiskt. Även om många unga tycker att våra jobb är ”intressanta”, så står de sig inte i konkurrensen när man bedömer framtidsutsikter som status och löneutveckling. Redan i dag finns akuta problem i vården på grund av bristen på specialistutbildade sjuksköterskor. Det finns ingen annan yrkesgrupp som har samma kunskap och bristen innebär att vården inte kan hålla den kvalitet som politikerna har lovat.

Det är politiker som har bestämt att vi ska ha reglerade specialistutbildningar för sjuksköterskor, politiker som har beslutat att denna kunskap är viktig för vården. Men varken beslutsfattare eller arbetsgivare tar nu ansvar för att skapa de förutsättningar som krävs för att sjuksköterskor ska välja genomgå dessa utbildningar.

Att gå en specialistutbildning innebär en personlig kostnad för sjuksköterskan på cirka 300 000 kronor. En kostnad som många inte har råd med. För den som ändå väljer att göra den här investeringen så finns det i dag inga tydliga kärriärvägar och ingen självklar löneutveckling. Trots att verksamheten skulle tjäna på det och patienterna få bättre vård.

Vårdförbundet föreslår därför en modell liknande läkarnas specialistutbildning. Betald utbildning, eget ansvarsområde inom verksamheten och rejält höjda löner skulle öka antalet specialistutbildade sjuksköterskor. Och med fler specialistutbildade ökar patientsäkerheten, tillgängligheten och vården blir mera effektiv.

Kandidaterna och deras partier måste kunna tala om hur de planerar att ta sitt ansvar för vårdens kunskapsutveckling och hur de tänker arbeta för att stoppa lönediskrimineringen av högskoleutbildade kvinnor i offentlig sektor.

110 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor vill ha svar innan vi går och röstar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel