Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdföretagarna: Nära och kära hotas av förslag om vinstbegränsning

Stoppa jakten på fungerande vårdföretag

Annons

Regeringen har aviserat att de kommer att lägga fram ett förslag som ligger i linje med Reepaluutredningens förslag. Konsekvenserna för bara omsorgsverksamheterna i Västerås stad blir att framtiden hotas för 14 äldreboenden, 19 anordnare av personlig assistans och dessutom en rad HVB-hem, LSS- och SoL-verksamheter.

Vad gäller vården så skall regeringen fortsätta utreda frågan. Skulle de gå vidare med ett förslag i linje med utredningen hotas i så fall åtta av Västerås 15 vårdcentraler och inte mindre än 38 specialistvårdenheter.

Men välfärden behöver utvecklas, inte avvecklas. Att vinster diskuteras är en sak, men det finns knappast folkligt stöd för förslag som stoppar privata alternativ i vård och omsorg.

Det behövs fler vårdplatser och boenden, kortare kötider i väldigt många delar av landet, mer utbildad personal som stannar kvar både på arbetsplatsen och i yrket, och mer tid och utrymme att ta hand om varje enskilds behov.

Sveriges befolkning ser detta och placerar vård- och omsorgsfrågor högt på listan över viktiga politiska frågor. De betyder mycket för oss alla, oavsett om det är vi själva som behöver vård eller om vi följer hur nära och kära blir bemötta.

Många känner till diskussionen om vinster i välfärden, men inte lika många känner till att Reepaluutredningens förslag i praktiken inte tillåter att privata verksamheter har några ekonomiska marginaler över huvud taget. Förslaget har förvånat många experter då det saknar konsekvensanalyser och beräknar vinst på ett sätt som är främmande för företagsekonomer. 

Gränsen för tillåtet överskott sattes till sju procent av verksamheternas operativa kapital. Men när det gäller företag inom vård och omsorg, har de oftast inget eller väldigt lite operativt kapital.

En fjärdedel av företagen har till och med negativt rörelsekapital. Dessa företag skulle enligt förslaget alltså tvingas gå med förlust, vilket såklart inte är hållbart över tid.

För fyra av fem företag skulle det ta minst tolv år att bygga upp en buffert motsvarande tre månaders intäkter. Det är inte långsiktigt hållbart och det visar att företagen skulle gå i konkurs vid minsta motgång.

I Sverige berörs 14 000 företag. En del av de berörda verksamheterna i Västerås kanske kan övertas av staden eller regionen men det blir en svår och osäker omställning. Dessutom skulle slutresultatet bli att västeråsare inte längre har möjlighet att välja mellan offentliga och privata vård- och omsorgsgivare. Det är inte heller självklart att alla som i dag arbetar privat kommer att vilja byta till en offentlig arbetsgivare.

Regeringen har nu gjort helt klart att det i november kommer att presenteras ett förslag riktat mot privata företag inom skola och omsorg. Regeringen talar om att de vill stoppa vinstjakten, men det handlar snarare om att de är de som jagar fungerande verksamheter.

Förslaget tar ingen som helst hänsyn till vilken kvalitet, nytta och betydelse för enskilda människor som den privata verksamheten står för, utan lägger krokben för samtliga.Därför är det viktigt att sprida kunskap om att det finns ett påtagligt hot mot många uppskattade boenden, vårdcentraler och omsorgsverksamheter.

Jag uppmanar alla att ta reda på om den välfärd som de och nära och kära är beroende av hotas av förslaget om vinstbegränsning, och att de i så fall gör sina röster hörda. Ideologiska föreställningar och partipolitiska låsningar ska inte gå ut över vår välfärd.

Håkan Tenelius

näringspolitisk chef

Vårdföretagarna

Läs också: Ny karta ska lära oss att älska friskolorna

Debatt om vinster i välfärden kan bli hinder för idéburen sektor

Reepalu stänger dörren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel