Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdjourer flyttas till Avesta

Från och med 1 juni är det familjeläkarjouren på Avesta lasarett som gäller för de av norra länets invånare som under kvällar, nätter och helger är i behov av jourens hjälp.

Landstingen i Västmanland och Dalarna är överens om att familjeläkarjouren vid Bergslagssjukhuset läggs ner och att patienter från Fagersta och Norberg i stället hänvisas till familjeläkarjouren vid Avesta lasarett.

Eskil Hammarström är hjärtläkare och invärtesmedicinare vid vårdföretaget Mitt hjärta som driver Bergslagssjukhuset sedan en tid.

–Den här är en förändring som innebär att sjukvården kommer att bli mycket säkrare. Familjeläkarjouren här på Bergslagssjukhuset har inte fungerat optimalt, främst för att man saknat tillgång till riktigt laboratorium, röntgen och medicinklinik. Allt detta finns i Avesta, därför kommer de som söker sig till jouren i Avesta att mötas av en betydligt tryggare vård.

För att öka tillgängligheten till familjeläkarmottagningen vid Bergslagssjukhuset kommer de att hålla öppet till klockan 19 på vardagar.

Blir det inte långt att åka till Avesta för vård på nätter och helger?

–Det är väldigt få patienter som är i behov av familjeläkarjourens hjälp under dessa tider men avtalet innebär ändå en stor förbättring för patienterna. Vården har då tillgång akut medicinmottagning och röntgen på Avesta lasarett, säger Eskil Hammarström.

Sedan tidigare finns ett avtal mellan Västmanlands och Dalarnas landsting om att patienter i behov av akut vård ska söka sig till akutmottagningen i Avesta.