Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värdlandsavtal är sista steget på väg till Nato

Inom kort planerar den rödgröna regeringen att lägga fram förslag på nya lagtexter. I dessa skall Nato skrivas in i svensk lagstiftning.

Detta beror på att Sverige – utan någon som helst debatt – skall ta sista steget i ett så kallat världlandsavtal. Avtalet innebär att Nato lättare och snabbare skall få tillgång till svenska hamnar, svenska flygplatser och svenska vägar.

Svensk infrastruktur – inklusive lokaler för militärer och missiler – skall kunna ställas till Natos förfogande. Myndigheter, kommuner och planläggare skall ha detta med sig i sina beslutsunderlag.

Skattelagstiftning, tullbestämmelser och annat anpassas. Svensk mark skall kunna användas för anfall mot ”tredje land”.

Kärnvapen kan komma att stationeras på svensk mark.

Om detta kan man tycka vad man vill. Att det är bra, att det är dåligt.

Men vad man än tycker i sakfrågan bör man rimligen anse att beslutet – som är det största säkerhetspolitiska beslut Sverige fattat – skall föregås av en debatt, att frågan bör ha varit uppe i en valrörelse.

Om inte annat för att det är sista steget på vägen in i Nato. Men också för att Sveriges roll helt förändras.

Strävan efter gemensam säkerhet, en kärnvapenfri värld och nedrustning vänder i praktiken till sin motsats. Vi kommer att förstärka i en spiral som kan gå över styr.

Det var den borgerliga regeringen som bara några veckor före valdagen 2014 – utan föregående offentliga debatt och utan beslut i riksdagen – lät ÖB Sverker Gustavsson underteckna avtalet vid Natos toppmöte i Wales.

Var och en kan själv fundera över varför regeringen Reinfeldt, med Jan Björklund som ivrig påhejare, fattade beslutet om värdlandsavtalet utan demokratisk process, utan transparens och utan säkerhetspolitisk analys.

Var och en kan också själv fundera över varför socialdemokratin, utan offentlig debatt, ställde sig bakom. Och varför De grönas språkrör – under galgen - försvarat beslutet.

Ingen av dessa har velat föra ut debatten till väljare, till de människor som underkastas beslutet.

Det som händer förskräcker. Vi har fått en debatt om krig när vi borde ha en debatt om fred, vi har fått en debatt om nya konfliktgränser när vi borde ha en debatt om mildrade konflikter, vi har fått en debatt om upprustning när vi borde ha en debatt om nedrustning.

Vi är på väg att fästa oss i en spiral av krigsretorik, istället för att ta oss ur den. Vi är på väg att göra krigsretorik till medial underhållning istället för att låta erfarenheter av just sådant leda till sans.

Vi är på väg att göra Sverige till potentiell krigsskådeplats istället för att stärka Sverige som konfliktlösare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel