Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våren – cykeltjuvarnas favoritårstid

Har du just blivit av med din cykel? Det är ingen slump. Det är vår. Bara på torsdagen hade polisen fått in tolv anmälningar.

Förra året anmäldes 1826 cykelstölder i Västerås, vilket gör vår stad till en av de städer i landet som har flest cykelstölder per invånare. Så har det varit under lång tid.

– De klassiska ställena där man stjäl cyklar är vid järnvägsstationen och i centrum. Men det är också platser där det står mycket cyklar, säger Börje Strömberg, informatör på polisen i Västerås.

I övrigt finns det ingen anledning att peka ut gator. Cyklarna stjäls precis överallt. Börje Strömberg kan också säga en hel del om var cyklarna hamnar.

– De stjäls överallt och man kan hitta dem överallt. Vissa lånar cyklarna och ställer dem ifrån sig när de inte behöver dem längre. En del lämnas in till polisen, medan andra bara står också rostar utomhus. Andra cyklar hamnar i Svartån.

Med jämna mellanrum behöver Svartån i centrala Västerås rensas på rostande cykelvrak, annars skulle ån täppas igen helt med tiden.

Varken Rikskriminalpolisen eller Västeråspolisen kan däremot bekräfta att det fortfarande skulle finnas organiserade cykelstöldsligor.

Börje Strömberg i Västerås kan däremot bekräfta att sådana ligor har funnits.

– För många år sedan såg vi ofta att cyklarna försvann med båt över Mälaren. Vi hade också exempel på bilar som kom med släpkärror och lastade på cyklar, och sedan försvann bort. Vart de åkte är svårt att säga.

Västmanland, tillsammans med Gotland och Skåne, har ofta toppat listan över cykelstölder. Västmanland, och särskilt staden Västerås, ligger stadigt nära toppen i stöldligan.

Antalet stölder har blivit färre under senare år, men det behöver inte betyda att färre cyklar stjäls, bara att färre anmäler stölderna.

– Många tycker nog inte att det är någon idé att anmäla, i varje fall om de inte har försäkrat eller stöldmärkt cykeln. Alldeles för få människor märker sina cyklar, säger Börje Strömberg.

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) klaras bara en procent av alla cykelstölder upp. Polisen har oftast större brott att ägna sig åt.

Men varför stjäls så många cyklar i just Västerås? Det har aldrig riktigt utretts, men Brottsförebyggande rådets statistik kan ändå ge några fingervisningar:

Västerås uppfyller nämligen flera ar kriterierna för en stad med mycket cykelstölder. För det första: Västerås är en ganska stor stad. Det betyder att fler människor är i rörelse och att färre spanar efter tjuvar.

För det andra: Västerås är en högskolestad. Enligt Brå sker det alltid fler stölder i städer med högre utbildningar. Studenter har oftast inte skaffat bil och måste dessutom lämna cykeln i cykelstället vid bostaden, på högskolan eller, om studenten pendlar, vid stationen.

Lägger man dessutom till att Västerås vill profilera sig som en cykelstad blir bilden ännu klarare.

Polisens hittegodsmagasin bågnar av inlämnade herrelösa cyklar. Om den rätte ägaren inte anmäler sig efter tre månader kan upphittaren ta ut cykeln och bli ny officiell ägare.

Men även här finns det ett problem: Vad är det som säger att det inte är cykeltjuven som själv lämnar in cykeln och sedan hämtar ut den?