Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför blir det höst?

Enligt kalendern är september vår första höstmånad.

För att det rent meteorologiskt ska vara höst räcker det inte med att det står september i kalendern utan dygnets medeltemperatur ska i minst 5 dygn i följd ligga under 10 grader. Normalt sett brukar hösten anlända till nordligare Sverige redan i början av september. I mitten av månaden har den även Svealand i sitt grepp, och i slutet är det bara de sydligaste kusterna som fortfarande kan ha sommartemperaturer.

Höstens ankomst kan variera och komma både tidigare eller senare än normalt. Men ett som är säkert är att sommaren alltid övergår i höst. Detta beror på att solen succesivt står allt lägre på hilmen och den då inte längre kan värma luften lika effektivt. Luften avkyls snabbare i norr än i söder vilket ökar den vertikala temperaturskillnaden. Större temperaturskillnader leder till att den energi som skapar lågtryck i atmosfären ökar.

I västvindbältet över Nordatlanten och norra Europa bildas vandrande lågtryck och stormar. Efter lågtryck, som passerar Skandinavien, strömmar allt kallare luftmassor söderut. I den brottningsmatch som kalla och varma luftmassor utkämpar, utbreder sig höstluften stötvis, avbrutna av varmluftens sista ansträngningar.