Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför dör duvorna?

Ett stort antal döda och döende duvor har de senaste dagarna påträffats kring VLT-huset och Klippans parkering. Orsaken är ännu okänd.

Annons

Vid 18-tiden i torsdags låg två duvor döda på Skomakargatan utanför VLT:s nattingång. Ytterligare en satt orörlig intill en vägg.

Sammantaget har åtminstone ett tiotal duvor hittats i kvarteret de senaste dygnen, de flesta utan några tecken på yttre våld.

– Jag har kontrollerat och det pågår ingen jakt i området, säger miljö- och hälso-skyddsinspektör Staffan Bergendahl.

Henrik Uhlborn, biträdande statsveterinär vid SVA, Sveriges Veterinärmedicinska anstalt, nämner så kallad duvpest som en tänkbar förklaring.

– Men då brukar de få centralnervösa symptom med störningar i rörelse-schemat, säger han.

De VLT-medarbetare som observerat sjuka djur har dock inte rapporterat om några sådana – snarare har duvorna hållt sig väldigt stilla eller ”burrat upp sig”.

I Halmstad rapporterade Hallandsposten om massdöd bland duvor för ett och ett halvt år sedan. Där togs prover och SVA kunde konstatera att duvorna dog av hjärnhinneinflammation.

– Men vi kom aldrig fram till vad som orsakade inflammationen, säger Henrik Uhlborn.

Epidemin i Halmstad upphörde lika plötsligt som den kom, och det finns inga rapporter om att den skulle ha spridit sig till människor eller andra djurarter.

VLT kommer på måndag att skicka döda duvor till SVA för analys.