Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför finns det inte sjukhem längre?

Det svenska samhället har utvecklat vård och omsorg på ett sätt som i stort sett tillgodoser våra behov. Landstingens ansvar för de sjuka diskuteras ofta och då är det mestadels bristerna som påtalas. Hälsan tiger still, heter det ju!

För stöd och vård i hemmet ligger ansvaret på kommunerna. Även här framförs kritik i olika sammanhang. Många är det som jobbar inom hemtjänsten med stort engagemang och som möter tacksamhet från de som får hjälp såväl dag som natt. Trots det ställs det stora krav på anhöriga.

Otaliga är de exempel på hur maka/make tar stort ansvar för omsorgen om den kära. Men det kräver ibland alltför mycket av ork och kraft och kan resultera i att båda i förhållandet blir sjuka och vårdkrävande.

När en sjuk person bedöms vara färdig-behandlad av sjukvårdsapparaten ska kommunen vara beredd att ta över. I alltför många fall sker det för snabbt så att den sjuka måste tas in för lasarettsvård igen och ibland flera gånger.

Det finns en påtaglig brist i vårt samhälle. Det behövs sjukhem igen! Inte i den gamla formen. Nej, det behövs vårdhem med kompetens inom rehabilitering parallellt med anpassad sjukvård. Då kan man ge den sjuka möjlighet att med kompetent personal träna sina färdigheter och stärkt därav kunna återvända till hemmet. Det skulle ge fler vård-platser på sjukhus om möjlighet till mjuk övergång från sjukvård till rehabvård fanns.

Det är ett känt faktum att den svenska befolkningen blir allt äldre. Behovet kommer inte att minska. Det är hög tid att se problemen som de är. Allt kostar pengar. Stora insatser görs för att anpassa bostäderna för att kunna ta emot de som drabbas av skador som ger problem med att förflytta sig i hemmet, i trappor och badrum/toalett.

En samordning mellan landsting och kommun skulle möjliggöra en utveckling i den riktning som anges här. Låt oss ha en öppen debatt om behov och möjligheter att lösa problem som berör så många som lider i det tysta!

Barbro Rohlin

aktiv inom Väntjänsten, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel