Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Varför Plus?" – Ansvarig utgivare svarar på de vanligaste frågorna

Plus, som innebär att vi tar betalt för vårt digitala innehåll, väcker mycket känslor och reaktioner – inte minst i sociala medier. Därför har vi bett ansvarig utgivare Daniel Nordström besvara de vanligaste frågorna om Plus.

Jag har tröttnat på den här betalväggen, ni vill bara tjäna pengar!

– Vi har inte, likt Public Service, licenspengar som finansierar verksamheten. Vi är ett kommersiellt företag och alla kommersiella företag behöver finansiera sin verksamhet. Vi är beroende av såväl annons- som läsarintäkter för att finansiera journalistiken.

Plusmärkt? Tänk om någon som berörs av det här inte kan läsa det då? Samhällsinformation som handlar om säkerhet eller trygghet borde alltid vara gratis. Tänk om jag har värdefull info till polisen?

– Alla händelsenyheter, våra ledare-, debatt- och insändarartiklar är öppna. Det innebär att du, oavsett om du är kund eller inte, får samhällsinformation från oss. Men all samhällsinformation kan inte vara gratis. I alla tider har vi tagit betalt för papperstidningen. Vi har inte historiskt sett heller delat ut den gratis vid speciella nyhetshändelser. Den journalistik som är unik för oss ligger bakom plus.

Ni har ju annonser på er sajt och på tv-klipp och ändå ska ni ha betalt. Det känns bara som att ni försöker suga ut så mycket pengar som möjligt…

– Nej, vi är inte giriga. Däremot är vi beroende av såväl läsar- som annonsintäkter för att finansiera vår journalistik.

Varför är vissa artiklar”gratis” då om ni nu ska ta betalt för er journalistik? Hur bestämmer ni vad som ska vara plusmärkt och inte?

– Vår plus-strategi är tydlig och rätt så enkel. Alla händelsenyheter är öppna, den unika journalistiken är bakom plus. Ett exempel: En olycka har inträffat – artikeln är öppen. Därför inträffade olyckan – artikeln ligger bakom plus.

Jag läser SVTs lokalnyheter istället för då behöver man inte betala!

– Det är förstås helt upp till dig vilka medier du vill läsa. Skillnaden mellan oss och SVT är att Public Service-bolagen har licenspengar som finansierar verksamheten. Det har inte vi.

Om det nu är så att ni måste ta betalt, varför var alla nyheter på internet gratis förut? Känns korkat att ni inte tog betalt från början för nu har alla vant sig vid att det är gratis.

– Jag kan förstå att det kan upplevas korkat, men det är skillnad från hur det var förut. Den stora skillnaden är framför allt medieutvecklingen. Vi har betydligt större fokus på vårt digitala innehåll numera. Historiskt sett var sajterna mer statiska och bestod till stor del av utlägg från tidningarna. Idag har vi uppdatering 24 timmar om dygnet alla dagar på året. En stor skillnad är också att människors betalvilja för digitalt innehåll har ökat väldigt mycket de senaste åren.

Jag tycker inte ni ska dela artiklar på er facebook som är plusmärkta! Varför gör ni så mycket reklam för saker man ändå inte kan läsa om man inte är pluskund?

– När vi delar plusmärkta artiklar i sociala medier är vi tydliga att berätta att det är just plusartiklar. Jag tycker att det är viktigt att dela även plusartiklar i sociala medier, för att marknadsföra vårt innehåll och berätta vad som händer och sker och för att skapa engagemang hos vår publik.

Ni gjorde ett reportage om mig och vill dela den artikeln med mina vänner i sociala medier. Men hur ska jag kunna göra det nu när den är bakom betalvägg?

– Du kan dela en plusartikel på samma sätt som alla andra artiklar. Skillnaden är förstås att den som klickar på länken måste vara kund för att läsa artikeln. Den går att låsa upp för endast 1 krona.