Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför så många skämt om invandrare?

Till salu: ett signalhorn att skrämma nysvenskar med. Är folkfesten på Power Meet verkligen för alla, undrar Georg Hardt som reagerade på de många invandrarskämten på bilträffen.

– Power Meet var jättekul med läckra bilar och sånt där, men det som gnagde mig under dagen var en attityd mot invandrare som inte var så rolig, säger Georg Hardt, som besökte Västerås och bilträffen.

Han berättar att han gång på gång stötte på både försäljare och besökare som skämtade om invandrare. En försäljare sålde klisterdekaler med texten: ”Jag är inte rasist, men realist”. En annan marknadsförde sina signalhorn med att de var bra att skrämma nysvenskar med.

– Jag blev väldigt besviken. En folkfest ska vara öppen för alla.

Georg Hardt berättar att han själv är ganska ny inom bilkulturen, men att han uppfattat det som en hobby som var välkomnande och inkluderande.

Invandrarskämten i kombination med de många amerikanska sydstatsflaggorna skrämde honom. En symbol för det amerikanska slaveriet, tycker Georg Hardt.

Men sydstatsflaggan ses ju av många som en viktig del av raggarkulturen?

– Jo, men då måste man vara noga med att hålla rent på det andra. Säga att man vet att andra kopplar ihop det med slaveri och se det som viktigt att hålla rent själv.

Så du tycker att det är arrangörernas ansvar?

– Ja, det tycker jag. De kan tydligt markera. Jag tycker att man kan ha kul ändå utan att hålla på så här.

Kjell Gustavsson, ansvarig för Power Meet, blir irriterad när VLT ringer honom om Georg Hardts reaktion på invandrarskämten under bilträffen.

– Det finns inte en chans att hinna med och kontrollera vad knallarna säljer eller sysslar med. Dessutom kan vi inte ta ansvar för vad som händer ute på stan. Utmed hela Sjöhagsvägen står det försäljare.

Har ni någon policy för vilka budskap som får framföras på själva bilträffen på Johannisberg?

– Nej, det har vi inte. Men vi tycker naturligtvis inte om invandrarskämt och är angelägna om att folk uppför sig väl. Om någon känner sig kränkt får de kontakta mig och jag agerar vidare om det behövs.

Hur då?

– Jag pratar med de berörda.

Alf Westerdahl, evenemangsansvarig på Västerås Co som arbetar på uppdrag av Västerås stad, berättar att man skriver avtal med försäljarna. I det anges att rasistiska budskap inte får förekomma.

– Om det ändå sker, får försäljarna en tillsägelse först och slutar de inte så får de packa ihop och ge sig iväg. Det gäller försäljarna som står utefter Sjöhagsvägen Vad som sker på andra platser kan vi inte ta ansvar för, säger Alf Westerdahl.