Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför tilläts över huvud taget så många ur Polens högsta ledning gå ombord på samma flygplan?

Målet för resan var en minnesceremoni för de tusentals polacker som avrättade i Katyn 1940. Nu blev resan och dess slutpunkt i stället ännu en tragisk händelse för Polen att sörja.

I lördags störtade det polska regeringsplanet i skogen utanför ryska Smolensk. Svår dimma och det faktum att piloten trotsade uppmaningen att på grund av dimman inte försöka landa på militärflygplatsen i Smolensk sägs vara några av orsakerna till att det gick så illa. Enligt ögonvittnen trotsade piloten de svåra väderförhållandena inte bara en gång utan fyra gånger. Den fjärde gången var katastrofen ett faktum.

Ombord på planet fanns president Lech Kaczynski och hans fru, vice utrikesministern, chefen för centralbanken, chefen för försvarsstaben och de högsta generalerna... Stora delar av Polens makt- och försvarselit har utraderats.

För Polen som nation kommer det att ta lång tid att bearbeta helgens tragedi. Kondoleanserna har strömmat in till den decimerade polska statsledningen och folket som famlar efter svar på frågan om vad som egentligen har hänt.

Hur kunde det ske? En särskild kommission, under ledning av Rysslands premiärminister Vladimir Putin, ska utreda olyckan. Det spekuleras redan om flera andra orsaker. Flygplanets svarta lådor lär kunna ge en del svar.

Men den fråga som många kanske helst vill ha svar på kan bli betydligt svårare att besvara: Varför tilläts över huvud taget så många ur Polens högsta ledning gå ombord på samma flygplan?

Presidentvalet, som skulle hållas i höst, kommer nu att tidigareläggas. Somliga som redan på det här stadiet förmår sia om vad lördagens tragiska olycka kommer att betyda för valets utgång, tror att den kan gynna Kaczynskis parti. Hade olyckan inte inträffat hade Kaczynski troligtvis förlorat valet. Men varför ska egentligen olyckan förändra polackernas syn på den politik som de anser ska föras i landet? Att sympatirösta på ett parti, bara för att dess ledare så tragiskt gått ur tiden, är egentligen lika fel som att rösta på ett uppstickarparti bara för att man är missnöjd med det sedvanliga politiska etablissemanget.

Relationerna mellan Polen och Ryssland har länge varit minst sagt kylslagna. Det dröjde till exempel ändå till 1990-talet innan Ryssland ens erkände massakern vid Katyn 1940 och Kaczynski profilerade sig som ryssfientlig. Nu, 70 år efter massakern, har tiden blivit mogen för ett allvarligt menat närmande mellan Polen och Ryssland i denna fråga. Den gångna veckan högtidlighöll för första gången en polsk och en rysk premiärminister tillsammans minnet av Katynmassakern.

Men att den nu omkomne och Rysslandskritiske Kaczynski inte var inbjuden då illustrerar hur känslig frågan ännu är.

Kanske kan helgens tragedi ändå föra länderna närmare varandra. En välkommen gest från Moskva vore att öppna hemligstämplade sovjetiska säkerhetstjänstakter för polska forskare.