Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg dödade två av hans hundar

Ytterligare en vargattack på hund skedde i går. Tomas Jonasson jagade med sin gråhund utanför Västerfärnebo när den dödades av varg. Det är den andra hunden på kort tid som han förlorar till vargen.

På tisdagen skrev VLT om en bordercollie som skadades svårt av vargar vid en gård i Gullmarsbo, mellan Svanå och Ramnäs, i fredags. Två vargar från Skultunareviret hade gått till attack.

På tisdagen skedde ytterligare en attack i samma revir. Tomas Jonasson är bonde och jägare och bor utanför Västerfärnebo. I augusti dödades en av hans jakthundar av varg under träning i skogen. Han är beroende av bra jakthundar och lyckades få köpa 1-åriga gråhunden Chicko som han under hösten har tränat och fått till jaktchampion. Igår dödades även Chicko.

Tomas hade gått ut i skogen för att jaga älg med Chicko. Snabbt fick hunden tag på älg som den ställde och stormskällde på. Men efter någon minut ändrades skallet.

– Först trodde jag att han hade blivit sparkad av älgen. Men så hörde jag att det var fullt slagsmål. Jag sprang dit.

Men på vägen dit tystnade slagsmålet och när han kom fram till hunden var den död. Den hade skador på hals och buken var uppsliten. Vargen såg Tomas aldrig.

– Det berör. Det är mina och familjens hundar. Det känns för djävligt faktiskt. Jag står utan jakthund igen och jag står för eftersök här i området. Nu får jag börja om och träna en jakthund igen.

Vargen är de vana att ha inpå knuten. Sonen har sett varg två gånger och även Tomas fru har mött den. Tomas mamma har jagat bort varg med hjälp av cykel från familjens nötkreatur.

– Jag som är mest i skogen har aldrig sett varg, men jag har sett konsekvenserna.

Tomas tänker fortsätta att jaga med lös hund i skogen. Kvar har han en gråhund, en drever och en pudel och trots dagens attack planerar han att köpa ytterligare en jakthund.

– Jag brinner för den här jakten. Någon måste hålla på med det här för att ta hand om eftersök.

Han tycker att det måste genomföras skyddsjakt på vargen och ta bort hela vargpopulationen i Skultuna-reviret.

– Just här, där vi bor fungerar det inte med ett vargrevir. Det finns mycket djurproduktion och vi som bor och lever här trivs inte med det här. Och vargar är läraktiga. De lär sig att vara där de hittar mat – och varför riskera livet med att ta en älg när de kan ta ett får istället?

Men att genomföra en vargjakt är ingen lätt sak.

– De rör sig över stora ytor och det är svårt att få tag på folk som vill göra det.

Jaktvårdskonsulent Lars Björk vid Svenska jägareförbundet var på tisdagen hos Tomas Jonasson och inspekterade skadorna på den döda hunden. Enligt honom är det definitivt varg som attackerat. Vargarna i Skultunareviret har nu gått till attack mot hund fyra gånger och mot får två gånger, vilket kan jämföras med de vargar som finns i Hedbynreviret som inte gått till attack någon gång.

– De här vargarna verkar mer benägna att gå till attack, säger han.

I gårdagens VLT sa Lars Björk att han övervägde en ansökan om skyddsjakt på vargen. Tisdagens attack gör att kriterierna för skyddsjakt uppfylls än mer enligt honom.

– Det här reviret verkar inte fungera. Det kommer att bli stora konfrontationer med dem som bor på landsbygden om det fortsätter, säger Lars Björk.