Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg väcker ilska

– Jag skulle aldrig komma på tanken att släppa mina hundar lösa
i ett vargrevir, säger jägaren Sven-Åke Larsson från Surahammar.
Han har förståelse för den frustration och den ilska som en vargattack på jakthund väcker.

– Det finns inte mycket att göra för att skydda hunden, fortsätter han. Bjällror är bara fjant, kevlarvästar kostar för mycket och hindrar hundens rörlighet.

Sven-Åke Larsson jagar med fyra lösspringande hundar. Två av dem brukar jaga i närheten av sin ägare medan de två andra kan bege sig ut på längre utflykter.

– Jag jagar bara söder om E18 men vargen lär ju komma dit också och då är det väl bara att flytta härifrån.

– Det finns alldeles för mycket varg. Jakt och jakthundar är i sammanhanget en mindre sak men tänk på alla fårägare som får sina djur dödade,

Han befarar att en livsstil håller på att försvinna på grund av vargen.

– Vi har valt att leva på landsbygden och jakten är ett fritidsintresse vi har. Våra hundar lever tillsammans med oss som sällskapsdjur och familjemedlemmar. Det måste vara alldeles fruktansvärt att få se sin jaktkamrat ligga söndersliten när man har tränat och arbetat med den. Man tränar inte sin hund för att den ska hamna i en rovdjurskäft.

Sven-Åke Larsson har inte själv blivit av med någon jakthund, inte heller har han sett någon varg i det vilda i Sverige.

– Jag vill inte utrota vargen. Det är ett vackert djur. Men vi kan inte värna om en sådan missdådare. All inventering och alla skydd som man satsar på för att vi ska kunna ha varg, kostar för mycket. Det är inte rimligt och det är inte värt det.