Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargar etablerar sig vid Hallsta

Många siktade rovdjur i Hallstahammar och Surahammar förra året. Anders Geidemark såg två vargar från sin tomt i Berg i oktober 2013.

Många såg varg väster om Hallstahammar förra året. Länsstyrelsen tror att det beror på att ett vargpar har etablerat ett nytt revir i området.

– Vi tror att Kölstahannen har hittat en ny tik och att de har börjat röra sig i områdena väster om Hallstahammar, säger Håkan Gibro, naturbevakare på länsstyrelsen i Västmanland.

Att så många har sett varg i området är en stark indikator, menar länsstyrelsen.

Naturfotografen Anders Geidemark är en av de som stod för observationer förra året. Han tillbringar många timmar i väntan på det rätta ögonblicket. Men när två vargar plötsligt dök upp på åkern utanför hans arbetsrum i Berg, väster om Hallstahammar, var han inte beredd med kameran.

– Det var min son Joel som upptäckte dem. Då var de närmare huset, men de hade ganska bråttom iväg.

Anders Geidemark skäms lite för bilden på vargarna.

– Det är mer dokumentation än fotografi. Innan jag hann leta upp 600-telen var de nästan uppe i skogskanten, säger han.

Länsstyrelsen har inte säkrat några spår men Anders Geidemark är van att känna igen vilda djur och är säker på att det var vargar.

– Det var en ljusare och en mörkare. Bägge var vuxna, så det var nog ett alfapar, säger han.

Vad kände du när du såg dem?

– Det var en makalös upplevelse. Helt fantastiskt. Det är ju något man har drömt om.

Hur då?

– På 1970-talet när jag växte upp fanns det inte en tanke på att det skulle finnas vargar i mina hemtrakter. Jag är stolt över utvecklingen.

Länsstyrelsens rovdjursansvariga tror att ett vargpar har brutit sig loss ur det mer nordligt belägna Färnareviret och att de redan förra sommaren kan ha fått valpar.

– Vi väntar på att få en hel del svar på DNA för att vara helt säkra, säger Håkan Gibro.

Just nu finns det både varg, björn och lodjur i Kolbäcksdalens skogar. Det är länsstyrelsens ansvariga säkra på, trots att de inte har kontrollerat alla spaningar.

– Att vi inte kollar upp spaningarna har ingenting att göra med deras trovärdighet. Det är oftast bra observationer, säger Håkan Gibro.

Lodjur har setts väster om Hallstahammar och en björn i skogarna vid Lisjö säteri, och öster om väg 66.

– Troligtvis är det en unghanne som är här nere och äter upp sig. Sedan kommer han att klättra tillbaka till kärnområdet för att hitta sig en partner, säger Håkan Gibro.

Anders Geidemark skulle gärna se ett lodjur, men hoppas också på fler möten med vargarna.

– Bilder spelar inte så stor roll. Det här handlar mest om upplevelser för min del, säger han.

Här finns rovdjuren

Det nya vargreviret är stort, och gränsar i norr mot 233:an, i öster mot 255:an. Vargarna rör sig troligtvis ända ner mot Köping. 

Norr om 233:an går Färnareviret, som består av minst fem vargar. Det etablerade sig vintern 2009/2010 och paret fick valpar sommaren 2012.

Hur många lodjur som finns i området är oklart. Det skulle krävas stora inventeringar för att få fram exakt antal. Men länsstyrelsen har klarlagt att lo finns här.

Björnen som har setts i skogarna mellan Hallstahammar och Surahammar är troligtvis samma individ. Allt tyder på att det är en hanne.