Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargdrama utanför Claes-Görans hus

Plötsligt stod en dödligt sårad kronhjortshind på Claes-Göran Alvsells gårdsplan på gården Källsvedet vid Skultuna. Hjorten hade sårats vid en vargattack några hundra meter bort, vid ett annat bostadshus.

– Det var en av tjejerna som lånar en stallplats hemma hos oss som fick se hjorten. Hon ringde, säger Claes-Göran Alvsell.

Alvsell kunde inte komma hem snabbt. I stället ringde han en jägare som kom ut med gevär. Hjorten gick nämligen inte att rädda.

– Men när jag kom hem så bakspårade jag kronhjorten och hittade ännu en död hjort.

Det visade sig att vargarna hade sårat den ena hjorten och dödat den andra tre meter från ett bostadshus. Vargarna hade därefter jagat den sårade hjorten genom ett fårstaket.

– Men när hjorten också hade hoppat kommit igenom ett elstaket gav vargen upp.

Claes-Göran Alvsell gick tillbaka för att lugna ner gårdens hästar.

– De var helvilda och sprang som galna i hagen. Jag hoppas inte att det blir en av dem som vargen tar nästa gång. Jag har också får och hund.

Senare var jaktvårdskonsulent Lars Björk på plats och kunde bekräfta att hjortarna anfallits av varg.

Jakt- och viltskadehandläggaren Göte Hamplin vid länsstyrelsen tror dock inte att det automatiskt kan bli skyddsjakt på vargarna efter en sådan här händelse.

– Att det råkade ske nära bebyggelse är olyckligt, men att en varg tar en kronhjort är inte så konstigt. Om vargarna nu stannar kvar vid bebyggelsen eller uppträder konstigt på annat sätt är det mer allvarligt.

Vargar i Sverige

Vargen blev i stort sett utrotad i Sverige under första halvan av 1900-talet, men finns nu åter i Mellansverige, som en utlöpare från den lilla norska vargstammen.

Vintern 2008–09 fanns det mellan 160 och 182 vargar i Sverige.

Populationen i Sverige är liten och isolerad från sina släktingar i Finland och Ryssland, och har därför blivit inavlad.