Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargjakt från helikopter

Så har det hänt igen i vårt tudelade Sverige.

Annons

Länsstyrelsen har i samarbete med Mittådalens sameby skjutit en varg från helikopter. Myndigheterna fortsätter därmed att se till att varg inte får finnas i den norra halvan av Sverige (renbeteslandet), där det bor få människor och där utrymmet för vargen egentligen är i det närmaste oändligt.

Samtidigt kräver man av landsbygdsbefolkningen i ”vargbältet” – Dalarna, Värmland, delar av Gävleborg och Västra Götaland, (10–15 procent av Sveriges yta) – att de, med ”vargstängsel”, skall inhägna de områden där man har sina djur. Fäbodbruket, där själva idéen och kulturen är att djuren får ströva fritt i naturen, och där man fått statliga bidrag för att kunna bibehålla denna verksamhet, måste därmed avvecklas.

I sameland jagar man således varg från helikopter men vid jakten av de 20-talet vargar som beslutats av myndigheterna i de vargtäta områdena, får inte något motordrivet fordon användas. Varför är inte myndigheternas beslut konsekventa? Vilken förklaring finns till att människor i ”vargbältet” behandlas på ett diskriminerande sätt jämfört med de som bor i ”renbetesland”.

Rolf Nylander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare