Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargjakten är överklagad

Elva organisationer och privatpersoner har överklagat länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på varg i Skultuna-Västerfärneboreviret.

Länsstyrelsen har skickat dessa vidare till Naturvårdsverket som har avvisat fem.

Föreningen Nordulv begär till exempel att jakten ska stoppas eftersom den är inriktad på föräldraparet, som man anser inte hunnit ge sina valpar tillräckligt med träning att skaffa föda. Nordulv menar att det kan göra att flocken upplöses och att närboende med tamdjur kan få problem.

Även organisationen Wolf Army Sweden menar att valparna inte lärt sig jaga ordentligt och kan bli problemdjur om föräldraparet skjuts och en privatperson anser att valparna kan bli ett problem för både jägare och boende i området.

En person vill stoppa jakten eftersom han anser att det inte finns bevis för att vargparet har skapat några problem.

En annan menar att länsstyrelsen i stället för att ha jakt på vargarna ska hjälpa boskapsägare med stängsel och därefter se att de har skyddat sina djur.

Naturvårdsverket har av-visat överklagandena eftersom den anser att ingen är berörd av länsstyrelsens beslut.

– Vi avgör överklaganden från fall till fall. Den som har rätt att överklaga kan vara den som till exempel har mark, där jakten ska pågå, säger jurist Malin Hollberg Malm vid Naturvårdsverket.

Den närmaste tiden ska Naturvårdsverket också ta beslut om de sex andra överklaganden som länsstyrelsen fått in.