Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargjakten försvaras

Riksdagsledamoten Åsa Coenraads (M) från Västerås anser att EU ska hålla sig borta från vargjakten i Sverige och Västmanland.

– Besluten måste ligga närmare de berörda. Vargfrågan i Sverige, och framförallt i Västmanland, är också vår att besluta om, säger hon.

Bakgrunden är att EU skarpt har kritiserat den svenska vargjakten. De anser Sverige inte har rätt att ensidigt besluta om jakt på en utrotningshotad vargstam. Sverige kan åtalas i EU-domstolen framöver.

Åsa Coenraads anser att vargjakt är en nationell och regional fråga, och påpekar att den svenska vargstammen mår bra av en viss avskjutning. Dagens inavlade vargstam kan decimeras i väntan på att nya vargar med friska gener ska komma in, anser hon.

– Ska vi har varg i våra svenska skogar så ska vi ha livskraftiga vargar, då krävs det att vi får in nya vargar i den svenska vargstammen.