Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargreviri Skultuna

Det finns ett vargrevir i trakten runt Skultuna bestående av en hona och en hane.
Men det kan bli kortvarigt eftersom det blir vargjakt den 15 januari.

Annons

Redan i somras kom det in rapporter från Skultuna om att boende hade sett varg.

– Vargarna kan ha kommit från hela Sverige, eftersom de kan vandra hundratals mil. För att man börja kalla ett område revir måste det finnas ett vargpar. Vi vet också att ett får har blivit rivit till döds av en varg i närheten av Skultuna, säger rovdjursinventeringsansvarig Pierre Ahlgren vid länsstyrelsen.

– Jag är övertygad att vi har ett vargrevir. Men vi måste genomföra tre längre spårningar runt Skultuna för att få det hela helt klart. Det kan ske inom ett par veckor.

Under vargjakten i länet får det skjutas en varg. Det kan då bli en av vargarna i Skultuna.

– Om så sker får det fortfarande kallas revir om den ensamma vargen väljer att stanna kvar. Det kan vandra in någon ny varg framöver.

Skandulv, Skandinaviska Vargforskningsprojektet, märker vargar runt om i landet i forskningssyfte. Djuren får en sändare för att forskarna ska se hur de rör sig.

– Sändarna markerar väldigt tätt om vargen fått tag i ett byte. Forskare kan sedan åka ut till platsen för att ta reda på vad vargen äter för djur, säger Pierre Ahlgren.

I länet är det två vargar i Hedbyn nedanför Skinnskatteberg, sex till sju stycken vargar i Kloten och fem till sex vargar i Färna som ska märkas av forskare. Reviret i Skultuna står på reservplats och kan bara bli aktuellt om det inte går att märka vargar där man tänkt.

Annons