Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varje steg du tar i city övervakas

Sen i våras registreras västeråsarnas rörelsemönster i centrum via ett 20-tal mätdosor. Men Citysamverkan har inte informerat allmänheten.

Det var sedan Västerås utsetts till årets stadskärna 2013 som företaget Bumbee Labs tog kontakt och föreslog en test av deras system IOPS. Det nappade Västerås Citysamverkan på.

I april i år sattes ett 20-tal mätdosor upp på olika fastigheter i centrum. Dosorna registrerar signalerna i mobiltelefoner och kan genom det mäta personernas exakta rörelsemönster sekund för sekund och meter för meter.

Citysamverkans vd Maria Fors förklarar varför man testar IOPS.

– Det är för att vi ska kunna använda rörelsemönstren i stadsutvecklingsfrågor. Vi vill veta var människor rör sig och hur. Det kan till exempel gälla stadsplanering, handelsetableringar och trygghetsfrågor.

Enligt både Fors och Bumbee Labs behövs inga speciella tillstånd för att sätta upp dosorna.

– Vi har varit väldigt noga att alla måste vara avidentifierade så att det inte är integritetskränkande. Stadsjurist Lena Grapp har undersökt saken och hon ansåg att det inte är några konstigheter så länge man inte identifierar personer på individnivå, säger Maria Fors.

Varför har ni inte informerat?

– Vi har informerat på frukostmöten, till staden, handlare och fastighets- ägare och i vårt nyhetsbrev. Men vi har inte haft någon annonskampanj till allmänheten. Jag vill egentligen ha lite mer kött på benen innan jag går ut med information.

Ni tänkte inte på att informera allmänheten när ni placerade ut dosorna?

– Visst kunde man gjort det. Men vi tänkte inte så då i alla fall.

Enligt Maria Fors har man ännu inte fått någon statistik från Bumbee Labs. Några dosor har inte fungerat och fått bytas ut. Men i augusti ska hon träffa Bumbee Labs och se på hur resultaten kan presenteras i en rapport.

Testperioden pågår till november. Därefter ska man ta ställning till om projektet ska permanentas. I så fall kommer det att kosta pengar. Hittills har det i stort sett varit gratis.

– Det har inte kostat ett öre eftersom vi är en teststad. Men fastighetsägarna har bekostat uppsättning och installation, säger Fors .

VLT har frågat Västerås- advokaten Torbjörn Perssom om projektets laglighet. Han tror inte att det krävs något tillstånd att sätta upp mätdosorna. Inte heller att det finns krav på att informera allmänheten.

– Nej, det tror jag inte. Går det inte att identifiera enskilda personer så är det väl mer ett moraliskt problem än ett juridiskt.

VLT har också sökt stadsjurist Lena Grapp för en kommentar.