Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värktabletter kan tas bort i vanliga affärer

En omsättning på många miljoner står på spel om Läkemedelsverket stoppar försäljningen av värktabletter i dagligvaruhandeln.

Anledningen till att man vill dra in paracetamolpreparat är en ökad försäljning samtidigt som man konstaterat ett ökat antal förgiftningsfall.

Värktabletter är en stor del av det receptfria sortimentet i livsmedelsbutiker sedan omregleringen av apoteksmarknaden 2009.

Karin Brynell, vd för Svensk dagligvaruhandel, vill att Läkemedelsverket inte ändrar på de regler som gäller i dag.

Mårten Forrest, pressansvarig på Läkemedels-verket säger att de lyssnar på alla synpunkter men att det vetenskapliga underlaget till förslaget är starkt.

Läkemedelsverket har framfört volymökning och ett ökat antal förgiftningsfall som skäl för förbudet.

Det anser dock inte Karin Brynell som säger: ”Volymökningen beror på att läkare har ökat förskrivningen av paracetamol och att sett till hela årsvolymen är nästan två tredjedelar utskrivet av läkare”.

Statistik från Apotekens Service ger handeln stöd och visar att den receptfria andelen är relativt konstant. Det som däremot ökat kraftigt sedan år 2000 är receptförskriven paracetamol.

Svensk Handel vill också slå ett slag för tillgängligheten och bekvämligheten för sina kunder. Det är bekvämt att kunna köpa sina huvudvärkstabletter i en vanlig butik.

Om Läkemedelsverkets förslag om att inte få köpa receptfria paracetamol preparat i tablettform går igenom så kommer det att gälla från och med mars 2015.

Ica Supermarket Skrapan har haft sådan försäljning nästan sedan apoteks-reformen infördes för fem år sedan och det blev till-låtet för matbutiker, kiosker och bensinstationer att sälja alvedon och andra receptfria läkemedel.

Men butikschefen Erik Schartau är inte negativ till att plocka bort det från butiken om så skulle krävas.

– Visst vill vi jättegärna ha det kvar men vi vill inte bidra till att någon mår dåligt. Anser myndigheterna att det får en sådan effekt så stöder vi beslutet, säger Erik Schartau.

Dagligvaruhandeln har åldersgräns och legitimationskontroll på de kunder som vill handla. Butiken har valt att ha läkemedlen i låsta värdeskåp.

– Man kan ha det mer tillgängligt men vi vill ha det så här. Vi vill ha ryggen fri. Kan hända att någon är ute på djävulstyg och då kommer de inte åt det.

Han tror inte att butiken kommer att förlora kunder om de här läkemedlen plockas bort från hyllorna.

– Nej, det är lika för alla. Det är mer en service till våra kunder när de ändå är inne hos oss. Mjölk och andra varor kommer de att fortsätta att handla.