Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmeböljan 2003

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Under sommarmånaderna efterfrågas ofta sol och värme. Det blev det i överkant sommaren 2003 i Europa. Värmen började redan i juni och höll i sig under juli och fram till mitten av augusti.

Ett högtryck hade växt in och parkerat sig över västra Europa och höll effektivt alla regnområden borta. I de södra länderna på vår kontinent samt i de centrala delarna uppmättes temperaturer på 35 till 40 grader flera gånger under juli och en bit in i augusti.

I Schweiz var det den varmaste juni någonsin i en 250 år gammal mätserie. Rekord slogs i Schweiz på 41.5 grader den 11 augusti i Grono. Rekord slogs även på många andra platser. Amareleja i Portugal uppmätte 47.3 grader, 40.2 i Freiburg, Tyskland och 38.1 Gravesend-Broadness, England.

Följderna av denna långa värmebölja var flera. Många människor dog av värmen, de flesta var äldre. Mer än 30 000 människor avled och ett stort antal av dem var i Frankrike. Skördarna blev även riktigt dåliga och glaciärerna i Alperna minskade markant. Många skogsbränder uppstod runt om i Europa och många hektar skog brann upp. Förlusterna av 2003 års heta sommar talar om 13 miljard euro.