Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Under sommarmånaderna efterfrågas ofta sol och värme. Det blev det i överkant sommaren 2003 i Europa. Värmen började redan i juni och höll i sig under juli och fram till mitten av augusti.

Annons

Ett högtryck hade växt in och parkerat sig över västra Europa och höll effektivt alla regnområden borta. I de södra länderna på vår kontinent samt i de centrala delarna uppmättes temperaturer på 35 till 40 grader flera gånger under juli och en bit in i augusti.

I Schweiz var det den varmaste juni någonsin i en 250 år gammal mätserie. Rekord slogs i Schweiz på 41.5 grader den 11 augusti i Grono. Rekord slogs även på många andra platser. Amareleja i Portugal uppmätte 47.3 grader, 40.2 i Freiburg, Tyskland och 38.1 Gravesend-Broadness, England.

Följderna av denna långa värmebölja var flera. Många människor dog av värmen, de flesta var äldre. Mer än 30 000 människor avled och ett stort antal av dem var i Frankrike. Skördarna blev även riktigt dåliga och glaciärerna i Alperna minskade markant. Många skogsbränder uppstod runt om i Europa och många hektar skog brann upp. Förlusterna av 2003 års heta sommar talar om 13 miljard euro.