Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmen åter i Västerås

Mälarenergis fjärrvärmeabonnenter drabbades under första halvan av söndagen av ett omfattande fjärrvärmeavbrott.

Avbrottet  uppstod strax före midnatt natten mot söndagen, när ett överslag gjorde att säkringar brann vid en elcentral till panna 5, biobränslepannan, som normalt står för fjärrvärmeleveransen.

- Personalen fick stopp på pannan och började åtgärda felet. Under tiden startades hetvattenpannan som tillsammans med fjärrvärmeackumulatorn borde klara behovet, säger Peter Karlsson vid Mälarenergi.

Panna 5 kom igång igen vid 03.30-tiden, men den kalla natten gjorde att behovet av fjärrvärme var större än vad hetvattenpanna, ackumulator och den så småningom återstartade biobränslepannan klarade av.

Första meddelandet om avbrottet skickades därför ut 04.42 till de abonnenter som har avbrottsinformation via SMS. Där angavs att avbrottet skulle vara åtgärdat till 08.30 - den tiden blev strax före klockan tolv.

- Man trodde ursprungligen att det inte skulle ta så lång tid, men det dröjde lite längre än beräknat, säger Peter Karlsson.

Fjärrvärmeavbrottet innebar att det var kallt i duschen, kallt i varmvattenkranen och kallt i rummen eftersom den gångna natten varit den kallaste hittills på säsongen med köldgrader långt ner i Götaland.

Värmen och varmvattnet kom tillbaka olika fort till kunder beroende på var man befann sig i Mälarenergis fjärrvärmenät. Vissa hade redan under förmiddagen varmt.

Avbrottet påverkade förutom samtliga Mälarenergis fjärrvärmekunder i Västerås med omnejd - det vill säga även exempelvis Skultuna och Barkarö - även Mälarenergis kunder i Hallstahammars kommun, se artikel här intill.