Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmens fördelning över riket

Artikel 300 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Värmen - ämnet alla talat om under sommaren! Folk svettas och alla fläktar är slutsålda. Men har det verkligen varit så varmt i hela landet?

Annons

De varmaste temperaturerna och störst avvikelse från det normala har vi haft i sydost. I nordväst har vi haft några varma dagar, men också en del kyligare. Fram till och med den tjugonde så har vi i juli haft medeltemperaturer som legat mellan 1-2 grader över det normala i Lapplandsfjällen och 4-5 grader varmare än normalt i östra Svealand och i Götalands östra och inre delar. 10 juli var dygnet med högst kontraster med upp till mer än 10 grader varmare än normalt i inre Skåne, i Norrbottensfjällen mellan 0-5 grader kallare än normalt.

Översatt i maxtemperaturer bli skillnaden ännu mycket tydligare. I Hästveda i norra Skåne uppmättes 34,5 grader. Beskedligare maxtemperaturer i fjällen med 13,6 grader i Katterjåkk och 9,3 grader i Tarfala, 1150 m över havet. Då krävs en ordentlig fjällvandring för att svetten ska börja rinna. För övrigt så verkar värmen ha kulminerat nere i sydost och vi får räkna med mer normala sommartemperaturer framöver. I fjällen blir det rejält blåsigt och regnigt under natten mot fredag och i högre terräng får man räkna med en del snöinslag. Perfekt för den som tröttnat på värmen och längtar efter vintern!