Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmens fördelning över riket

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Värmen - ämnet alla talat om under sommaren! Folk svettas och alla fläktar är slutsålda. Men har det verkligen varit så varmt i hela landet?

De varmaste temperaturerna och störst avvikelse från det normala har vi haft i sydost. I nordväst har vi haft några varma dagar, men också en del kyligare. Fram till och med den tjugonde så har vi i juli haft medeltemperaturer som legat mellan 1-2 grader över det normala i Lapplandsfjällen och 4-5 grader varmare än normalt i östra Svealand och i Götalands östra och inre delar. 10 juli var dygnet med högst kontraster med upp till mer än 10 grader varmare än normalt i inre Skåne, i Norrbottensfjällen mellan 0-5 grader kallare än normalt.

Översatt i maxtemperaturer bli skillnaden ännu mycket tydligare. I Hästveda i norra Skåne uppmättes 34,5 grader. Beskedligare maxtemperaturer i fjällen med 13,6 grader i Katterjåkk och 9,3 grader i Tarfala, 1150 m över havet. Då krävs en ordentlig fjällvandring för att svetten ska börja rinna. För övrigt så verkar värmen ha kulminerat nere i sydost och vi får räkna med mer normala sommartemperaturer framöver. I fjällen blir det rejält blåsigt och regnigt under natten mot fredag och i högre terräng får man räkna med en del snöinslag. Perfekt för den som tröttnat på värmen och längtar efter vintern!