Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varmt – och det ska hålla i sig!

November – grått, kallt och trist. Nej, inte riktigt. De närmaste dagarna blir ovanligt milda och fuktiga för årstiden.

Det är en högtrycksrygg som sträcker sig in över Skandinavien och mild luft strömmar in söderifrån.

Dimmolnen som bildas under nätterna får svårare att lösas upp på grund av värmen och dagen kan därför bli mulen men ändå ganska varm, mellan 10 och 17 grader. En del lättare regn kan också förekomma.

Onsdagen blir också molnig och fortsatt mild och så blir det även resten av veckan.

– Vi ligger på temperaturer mycket över det normala om man tittar dygnstemperaturmässigt. Tittar vi på temperaturer i november i ert område ser vi att det är eftermiddagstemperaturer på 14–15 grader så det är ändå en rekordvarm novemberdag. Sverigerekordet är 18 grader, men så långt tror jag inte vi når, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Det är varm luft som strömmar upp med sydvästvindar från kontinenten.

Hur länge kommer värmen att hålla i sig?

– Som det ser ut nu kommer den att ligga kvar i Götaland och Svealand en vecka. Mina prognoser sträcker sig tio dagar framöver och det ser ut som vi kommer att ha temperaturer upp emot 10 grader i den här delen av landet, säger Lovisa Andersson.

SMHI räknar inte med några kalla nordvindar som kan dra ner temperaturen och det innebär att varma sydost-vindar fortsätter att komma in över landet.

– Det kan bli en svalare tendens nästa vecka men det blir fortfarande milt för årstiden, säger Lovisa Andersson.