Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för dom här

Två av tre viltolyckor sker i skymning och gryning. Fem vägar är värst drabbade.

Viltolyckorna ligger fortfarande på en hög nivå, visar nationell statistik. I år (fram till augusti) har 24 000 olyckor anmälts till Polisen.

Vanligast är att krocka med rådjur. Hittills i år har nästan 18 000 olyckor anmälts. Detta innebär att 75 procent av alla sammanstötningar sker med rådjur.

Det gäller alltså att se upp ordentligt. Ser du rådjuren på filmen ovanför?

De regionala råden har utsett de fem mest viltolycksdrabbade vägsträckorna i varje län.

Länsväg 250 mellan Kolsva och Köping

Länsväg 558 Köping -Kolbäck

Riksväg 56 Västerås-Sala

Riksväg 56 Kvicksund-E18 Västerås

Riksväg 68 mellan Fagersta och Riddarhyttan

Ett av Nationella Viltolycksrådets mål är att antalet döda människor i viltolyckor ska halveras till 2018 från 2007 års nivå.

– Våra trafikanter måste verkligen vara på sin vakt i skymning och gryning för att undvika sammanstötningar med vilt, säger Håkan Karlsson, Länspolismästare i Norrbottens län och ordförande i rådet.

Under veckan kommer informationskampanjer att genomföras med utdelning av informationsmaterial i samband med trafikkontroller, vid olika köpcentra och andra stora mötesplatser. En del polisdistrikt kommer att genomföra trafik- och hastighetskontroller på viltolycksdrabbade vägar.

På tisdag har polisen trafikkontroller i Västra Mälardalen, på onsdag är det Fagersta som gäller och torsdag för Västerås.

Nationella Viltolycksrådet sammanställer statistik baserad på antalet polisrapporterade viltolyckor. Här hittar du det senaste kvartalets olyckor i länet.

Nationella Viltolycksrådet

Rådet är ett samarbetsorgan mellan 14 myndigheter och organisationer och har två verksamhetsgrenar, dels att samordna en viltolycksorganisation med jägare som söker efter trafikskadat vilt, dels ett viltolycksförebyggande arbete. Rikspolisstyrelsen är efter regeringsbeslut samordningsansvarig myndighet.