Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för insamling

I dag är det tänkt att företaget Auri för människor AB ska samla in skänkta kläder på bland Bäckby och Skälby i Västerås. Men Lena Hörnblad, kanslichef på Svensk insamlingskontroll, varnar för bolaget.

Annons

– De har inget 90-konto och har heller aldrig sökt något, säger Lena Hörnblad.

Auri för människor AB uppgav på en numera nedstängd hemsida att behållningen av de insamlade kläderna gick till förmån för ett barnhem i Östeuropa.

Bolaget har tidigare genomfört insamlingsdriver, inte bara i Västerås utan i hela Mellansverige.

Men det tycks inte vara några lysande affärer för bolaget som har adress i Skärholmen.

Under 2012 gjordes en förlust på 25 000 kronor på en omsättning av 70 000 kronor.

Bolaget har adress hos en 66-årig man i Skärholmen som har drygt 80 000 kronor hos Kronofogden.

Lena Hörnblad varnar således för att skänka kläder till företaget:

– I och med att bolaget inte har ett 90-konto har det heller inte genomgått vår kvalitetsprövning. Jag rekommenderar i stället människor att skänka till de organisationer som har just ett 90-konto.

– Dessa organisationer lever upp till villkoren som säger att minst 75 procent av de insamlade medlen ska gå direkt till ändamålet.

VLT har förgäves sökt företrädarna för bolaget. Hemsidan är stängd, och ingen av styrelseledamöterna eller bolaget har något officiellt telefonnummer. Detsamma gäller 66-åringen där bolaget har sin adress.