Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varningen för Mälaren: Varmare klimat kan ge mer gifter i dricksvattnet

Ökad risk för bakterier och miljögifter i dricksvattnet. Det är en av de tänkbara följderna när Mälaren värms upp av klimatförändringarna, enligt en ny rapport.

I en studie som släpptes strax före jul berättade SMHI om risken att antalet dagar med is på Mälaren minskar drastiskt i framtiden.

Läs också: Hälften så mycket is på Mälaren i framtiden

Den rapporten är del av underlaget till en kunskapssammanställning om hur klimatförändringarna kommer påverka Sveriges stora sjöar som släpps nu.

– Ett förändrat klimat påverkar hur sjöarna kan nyttjas i framtiden. Den nya kunskapssammanställningen kan användas bland annat som underlag till samhällsplanering och som en grund för studier av hur klimatet påverkar exempelvis ekosystem och vattenkvalitet, säger Anna Eklund, hydrolog vid SMHI och en av experterna som tagit fram rapporten, i ett pressmeddelande.

Experterna ser flera risker för sjöarna.

"Dricksvattenförsörjningen står inför nya förutsättningar" heter det i pressmeddelandet som förklarar att varmare klimat innebär varmare vatten som med för en ökad risk för bakterier. Dessutom räknar man med att kraftiga skyfall kommer bli vanligare, något som kan att mer föroreningar spolas ut i sjöarna, som är en källa till dricksvatten för flera miljoner människor.

Men ett varmare klimat kan också innebära problem för jordbruk, sjöfart, kraftproduktion och infrastruktur, menar experterna då man får räkna med att vattennivåerna skiftar mer än idag.