Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värnplikten återinförs – beslut idag

Värnplikten ska återaktiveras, efter att ha varit vilande sedan 2010. Det kommer regeringen att besluta i dag, rapporterar SVT.

– Ska vi ha fulla och övade krigsförband så måste det frivilliga systemet kompletteras med värnplikt , säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT.

Enligt SVT kommer runt 13 000 personer att kallas till mönstring varav 4 000 i ett senare skede väljs ut för att genomgå en militär grundutbildning med värnplikt.

Nostalgi: Stig-Ove Stälde upp på bild i tidningen i bara långkalsonger: "Jag har aldrig skämts så mycket i hela mitt liv"

– Är det så att man ska höja andelen så krävs ekonomiska tillskott. Att gå upp med 1.000 soldater kommer att kosta 600 miljoner kronor som det ser ut nu, säger Peter Hultqvist till SVT.

Inledningsvis gäller det män och kvinnor som är födda 1999 och 2000.

Mönstringsplikten införs den 1 juli i år och vid årsskiftet införs skyldigheten att genomföra grundutbildning med värnplikt.

Läs även:

Medan du sov: Busschaufför släckte brand i bussens bakdäck

Så här sa helahälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen om detta vid en livesändning på Nerikes allehanda tidigare i dag: