Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårsol och barmark – dags för uteserveringar

Nu är våren här och krögarna flyttar ut. Från och med i dag får stadens restauranger lov att öppna sina uteserveringar.

Annons
Restaurang Varda får ett helt nytt rum att utnyttja när uteserveringen kommer på plats.  ”Det är bra spanläge här”, säger Karoline Bahar, som driver Restaurang Varda.

På restaurang Varda började man hamra och spika på sin uteservering redan i början på veckan. Tanken är att den ska vara så gott som klar när vi nu går in i april månad.

– Inför varje år snyggar vi till den och fräschar upp serveringen. Men grunden är densamma - utseendemässigt är den lika inbjudande och härlig, säger Karoline Bahar, som driver Restaurang Varda.

För vissa är snödroppar och barmark tydliga vårtecken. För Karoline börjar våren på riktigt när restaurangen flyttar ut stolar och bord.

– Det är verkligen ett vårtecken när Varda öppnar sin uteservering.

Från och med i dag är det tillåtet för stadens restauranger och kaféer att öppna sina uteserveringar. Men för att få ha en uteservering måste man ansöka om lov.

– För en uteservering krävs alltid tillstånd, säger Thomas Wulcan, enhetschef på tekniska kontoret.

Varda-gruppen har som mål att ha alla sina terrasser tillgängliga inom kort. Sommarsäsongen är en viktig period.

– Den är jätteviktig för oss. Solen tittar fram och du vill lapa sol och ta ett glas eller en härlig bit mat ute, säger Karoline Bahar.

I år blir det inte så bubbligt som många förväntat sig på Stora torget eftersom Harrys ligger torrlagt och öde.

O’Learys tillåts heller inte växa ut på torget som de hoppats varför krogen får nöja sig med en mindre, provisorisk uteservering även i år.

Övriga öppnar i vanlig ordning på Smedjegatan, Torggatan, Bondtorget med flera ställen. Bianchi på Slottsgatan till och med utökar under cykel-SM. Hur det blir med Noms serveringsbro är oklart.

I hamnen ökar utomhusplatserna när Kajplats 9 bygger ut på gatuplansnivå.

Det är oklart hur det blir med Sjökrogen som har ett guldläge vid småbåtshamnen och hotas av vräkning. Lögarängen AB har vänt sig till tingsrätten och krävt avhysning för avsaknad av giltigt hyreskontrakt. Men krögaren som överklagat verkar ladda för en ny säsong.

Västerås, som redan är uteserveringstätt, kan komma att få fler än någonsin.

– Minst ett 80-tal blir det, säkert fler. Ansökningar kommer fortfarande in. De som är lite sent ut kommer i gång senare bara, säger Linnea Wiklund på tekniska kontoret.

Mikael Swahn (närmast kameran) och Shanti Blanco bygger upp  Vardas terrass sedan i tisdags. Alla delar är numrerade, men vissa delar har tre olika nummer vilket gör bygget lite mer utmanande.
Torbjörn Stenius slår sista spiken i Bill och Bobs uteterrass med 80-talet sitt-platser.
Hur känns det och var kommer du att hänga? Frida Andersson, 22, servitris, Skinnskatteberg: – Klart jag längtar. Jag har bott i Oslo senare år och har inget direkt favoritställe så.
Fredrik Wall, 35, byggnadsingenjör, Skiljebo med dottern Moa: – Det ger en skön känsla även om jag inte sitter så mycket där själv nu när vi fått barn. Foto: Irene Wallgren
Marie Eriksson, 52, butikschef, Irsta: – Helt underbart! Folk rör sig ute mer, alla är  glada och positiva. Jag går till Global mest.
Tina Jonsson, 46, lärare, Enhagen: – Våren är väl här då. Har inget favoritställe, det är mest yngre man ser där.
Helen Grönberg, 50+, dirigent, Hökåsen: – Roligt. Men det måste vara soligt och varmt annars sitter jag hellre inomhus.
Annons