Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårstäda huset på en förmiddag

Jo, det är faktiskt möjligt att få huset skinande rent på en förmiddag. Städproffset Sonja Andersson vet hur man gör.

Knepet för att få en normalstor villa på fyra–fem rum och kök vårfin på några timmar stavas planering och rätt utrustning.

– Börja med att ta ut mattorna. Skaka dem och låt dem hänga kvar ute, säger lokalvårdaren Sonja Andersson vid firman Städhem som har lovat att guida oss genom vårstädningen.

Vi har slagit oss ner vid köksbordet med varsin kaffekopp och ett kakfat med gröna dammsugare. Vi är inte hemma hos Sonja och kakvalet är nog inte hennes, ändå är det lite roligt.

Sonja tar en klunk kaffe medan hon tittar bort mot bänken där hon har radat upp rengöringsmedel och trasor.

– Jag använder mikro- trasor till allt, och putsar efter med en torr, vit bomullstrasa. Då blir det aldrig flammigt, lakansförsäljarna har bra kunder i oss lokal-vårdare, säger hon och skrattar lite.

Hon har jobbat med hemstädning, städning av kontor och flyttstädning i 17 år och vet hur man utnyttjar tiden effektivt.

– När mattorna är ute går man på det som behöver lite tid på sig. Spreja ugnen med ugnsrengöring och låt det verka en stund, säger hon och öppnar ugnsluckan.

Även fläkten kan få en dos ugnsrengöringen, men då ska medlet inte sitta lika länge.

– Och bara på vanliga vita fläktar, inte rostfria, där måste man vara försiktig med rengöringsmedel.

Om ugnen ska vara på för att medlet ska verka optimalt beror på vilket man använder.

– Läs på förpackningen och överdosera inte. Det är nog det vanligaste felet man gör. Med för mycket ren- göringsmedel blir det flammigt, det gäller överallt i huset, inte bara i köket.

Medan ugnsrengöringen verkar fortsätter Sonja till badrummet där sprayflaskan åker fram igen. Men den här gången med avkalkningsmedel som sprayas i duschen och på väggarna.

– Det får sitta på medan jag städar resten av badrummet. Sedan tar jag väggarna och golvet. Om det är möjligt är det smidigt att spola golvet med duschslangen, annars svabbar jag.

Nu har ugnsrengöringen suttit på tillräckligt länge så Sonja går tillbaka dit.

Hon sköljer med rent vatten och torkar ugn, spis och fläkt tills det är rent. Sedan fortsätter hon med skåp-dörrar, hyllor och bänkar.

– Tänk på att torka upp-ifrån och ner, och putsa efter med den torra trasan.

Om det behövs damm-suger hon golv och lister innan hon börjar torka av. Annars lämnas golvsvabbningen till sist.

– Och när badrum och kök är klara är det värsta gjort. Sedan är det bara att torka av i de andra rummen, dammsuga och torka golven.

Tänk också på att torka av dörrar och runt dörrkarmar

– Är det bara undanplockat innan så hinner man det här på en förmiddag.

Sex snabba städtips

För den som vill få vårstädningen gjord så snabbt som möjligt kommer några tips från Sonja Andersson.

Ta bort: Börja med att plocka undan kläder, prylar och saker som du inte vill ha framme längre. Kan förstås göras redan kvällen innan.

Planera: Ta ut alla mattor och skaka dem. Kuddar och plädar kan också bäras ut. Spreja sedan rengöringsmedel på de ställen där det behöver verka en stund för att smutsen ska släppa.

Dammsug: Fortsätt med att dammsuga golvet och golvlisterna om det är mycket skräpigt och dammigt. Annars kan det vänta till sist. Dammsug soffan och fåtöljerna.

Städutrustningen: Rätt rengöringsmedel och rätt städutrustning gör att jobbet går både snabbare och smidigare. Numera kan även privatpersoner få köpa städmaterial där firmorna handlar. Ring och fråga.

Överdosera inte: För mycket rengöringsmedel gör inte att det blir renare, risken är i stället att det blir flammigt.

Torr trasa: Torka efter med en torr bomullstrasa så blir det inte flammigt.