Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårtecken: Nu blir det lättare att cykla

På måndagen drar sopmaskinerna ut på gång- och cykelbanorna. Fastighetsägare kan hjälpa till genom att klippa häckar som står ut.

I år börjar Västerås stad ta upp gruset på Väster. Man gör ett så kallat långedrag på de prioriterade cykelstråken som tillsammans är cirka 13 mil långa.

Långedraget innebär att man grovsopar mittremsan och lämnar kvar gruset vid kanterna på cykelbanorna. Någon vecka senare sopar man hela bredden.

Man räknar med att vara klara med grusupptagningen i mitten på maj- om inte vädret ställer till med snöfall eller kraftiga regn.

Sandra Johansson som ansvarar för vinterväghållningen tycker att sopsaltningen har fungerat bra i vinter. Det är första vintern av ett treårigt test på tre olika stråk i staden.

– Det går lite snabbare då sopsaltstråket är nästan sandfritt. Det ligger lite vintersand i kanterna som ska tas bort.

Fastighetsägare kan också göra en insats, påpekar Sandra Johansson:

– Vi önskar att häckar och annan växtlighet som hänger ut utanför fastighetsgräns klipps in innanför den egna fastigheten. Då blir trottoarer och gångbaneutrymmen tillgängliga.

– Det hänger ut häckar som breder ut sig cirka en halvmeter eller mer utanför fastighetsgräns, de måste klippas in.

Här är mer information om turordningen för grusupptagningen, både i och utanför Västerås.

Läs även:

För mycket snö för att kunna sopsalta gång- och cykelvägar

TV: Både succé och problem när sopsaltaren premiärkörde på gång- och cykelvägar

Kylan gör sanden svår att sopa upp

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.