Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vasa-museum i Slottet lanseras

Skapa ett Gustav Vasa-museum i Västerås slott. Den idén drivs av en informell grupp som tänker uppvakta kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Lars Luttropp, under många år moderaternas ledare i Stadshuset, väckte idén i en debattartikel i VLT för några månader sedan. Nu har han formerat en diskussionsgrupp där bland annat Länsmuseets chef Carl-Magnus Gagge och stadsarkitekten Ola Wikström ingår.

– Vi menar att Gustav Vasa-perioden är ett nationellt arv, säger Luttropp.

Argumentet för att placera ett Gustav Vasa-museum i Västerås är framför allt två viktiga riksdagar under Vasas tid som genomfördes här: reformationsriksdagen 1527 då banden med kyrkan i Rom klipptes av och riksdagen 1544 då det bestämdes att kungamakten skulle gå i arv.

– Det här slottet har verkligen varit i händelsernas centrum. Det finns väldigt mycket att berätta som är centralt för Sveriges framväxt, säger Carl-Magnus Gagge.

Det tänkta museet skulle ligga i de lokaler Länsmuseet lämnar när man snart flyttar ut. I bottenplanet kan det bli kafé och restaurang.

– Restaurangen ska kunna servera en lika fin brakmiddag som Johan III fick när han gifte sig här, säger Lars Luttropp.

Gruppens medlemmar är ense om att staten måste ta det ekonomiska huvudansvaret ifall museiplanerna ska bli verklighet. Därför tänker man lägga fram idén för kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth när hon besöker länsstyrelsen senare i vår.

Förslaget har redan diskuterats med statliga Fastighetsverket. Den ansvarige förvaltaren Andreas Andersson säger till VLT att flera intressenter vill komma in på Slottet men att det ännu är för tidigt att säga hur lokalerna ska användas fram-över.