Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vasiliki Tsouplaki (V): Självklart ska vi ha lagliga väggar för graffiti

Vi i Vänsterpartiet Västerås har drivit frågan om en laglig vägg för graffiti i stan och nu börjar det röra på sig. Vid ett seminarium som kommunstyrelse och kultur, idrott och fritidsnämnd var inbjudna till i tisdags visade det sig att det kan finnas en politisk majoritet för något slags försök med en vägg.

Det är roligt att fler partier ansluter sig och ställer sig positiva till nya kulturinslag i Västerås. Brottsförebyggande rådets representant framförde att de flesta kommuner som har haft projekt med laglig vägg har varit nöjda.

Vänsterpartiets ingång i frågan är att en laglig vägg inte är en insats för att minska klotter eller skadegörelse utan en satsning på ett fritidsintresse. Graffiti är en konstnärlig uttrycksform som många vill utöva och som många uppskattar att titta på. Skulle det sedan visa sig att det har andra positiva effekter är det naturligtvis bra men inte huvudsyftet med en laglig vägg.

För att projektet med en laglig vägg ska bli lyckat, krävs det ett nära samarbete med utövarna. Vi behöver tillsammans komma överens om vilka regler som ska gälla, vilken plats som är mest lämplig och framför-allt vad är syftet med väggen.

Under valrörelsen anordnade Vänsterpartiet tillsammans med föreningen Här får man två väggar utanför Skrapan; en för allmänhen att prova på och en för ”proffsen” att visa upp sig på. Det visade sig att såväl unga som gamla uppskattade initiativet. Jag minns särskilt en äldre man med rullator som stannade upp för att titta och jag gjorde mig beredd på att besvara kritiska åsikter men han var mäkta imponerad över hur snabba och duktiga målarna var och var glad att det hände något på stan!

Jag hoppas västeråsarna är beredda att se det posi-tiva som kan bli med en ändrad inställning till graffiti. Kanske kan vi både få till en laglig vägg där det hela tiden är nya målningar och beställda målningar för våra gråa gångtunnlar?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel