Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vasiliki Tsouplaki (V): Svenskt Näringsliv struntar i fakta

Vänsterpartiet svarade den 14 september på Svenskt Näringslivs grundlösa påståenden om att privatskolors vinst ökar kvaliteten i skolan. Vi hänvisade till rapporter från Konkurrensverket och PISA som pekade på raka motsatser till det Svenskt Näringsliv påstår.

Samtliga rapporter visar att det är färre lärare, färre behöriga lärare och högre segregation till följd av privata skolors etablering. Det kan inte anses vara kvalitetshöjande. Ändå skriver Svenskt Näringsliv en ny replik med i princip samma innehåll som den förra.

Sedan dess kan ingen ha missat Studieförbundet Näringsliv och Samhälles sammanställning av forskningsrapporter om välfärdsföretag. Den största sammanställningen som någonsin gjorts i ämnet.

Deras slutsats är att det varken är högre kvalitet eller högre effektivitet i privata välfärdsföretag, så vad har Svenskt Näringsliv för källor för sina påståenden? De kan inte bara hävda att vinst ökar kvaliteten när det står i motsats till all empiri, det är inte seriöst.

Jag kommer personligen att skicka över SNS forskningsrapport till Kristin Lahed och jag förväntar mig sedan att Svenskt Näringsliv skriver en ny debattartikel baserad på fakta och då tar avstånd från sina tidigare grundlösa påståenden om att vinst skulle öka kvaliteten i välfärden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel